Технологиите в селското стопанство, както и във всички други сфери, се развиват толкова бързо, че едва ли с очи да премигнете и се появява нещо още по-ново. Затова решихме да откроим тип 5 на най-многообещаващите технологии в смарт земеделието, пише aggeek.net.

Как Израел успя да направи от пустиня селско стопанство

За най-интересните и перспективни технологии споделя мнението си Богдан Кривицкий, шеф на отдел прецизно земеделие в компанията IMK.

1. Сензори на електропроводимостта от Veris



Следващата стъпка в прецизното земеделие е определянето на нееднородността на полето: обемът на катионен обем на почвите, определяне на съдържанието на органично вещество и pHпри висока честота на вземането на проби. Изследвайки със сензори и разчертаването на карта на електропроводността и органичното вещество, може да се определят продуктивните участъци от полето и да се формира план за диференциация на посевите.

2. Безпилотни технологии



Може с увереност да се каже, че безпилотните технологии ще доведат до революция, която ще засегне не само производството и пазара на труда в селското стопанство, но и въобще всички сфери, свързани с агробизнеса.

3. Технология за машинно обучение



Способността на компютъра самостоятелно да натрупва данни, да провежда анализ и да взема решения на базата на събраната информация – това е една от най-вълнуващите технологии в близко бъдеще. Тя ще намери широко приложение в селското стопанство. Интересен пример са технологиите See & Spray от Blue River.

Американците са създали роботизирана пръскачка, която използва машинно обучение и благодарение на него може да идентифицира плевелите и да пръска с хербицид, без да засяга посевите. Това ще спести до 80% от използваните химикали.

4. Сензор SmartFirmer от Precision Planting



Сензорите, с които се диференцират посевите, ще станат още по-достъпни. С тях ще се изследва полето и ще се съставя карта на задачите – системата определя съдържанието на органично вещество в почвата непосредствено в процеса на сеене и автоматично променя нормата в режим on-the-go.

5. Лаборатория Lab-in-a-Box от SoilCares



Холандска лаборатория прави анализ на проби от почвата с помощта на два спектометъра – рентген и инфрачервено лъчение. Резултатите се сравняват след това с глобална база от данни на почвата, разработена от лабораторията лаборатории GoldenStandard.

Основно предимство на тази технология са бързината на анализ на образците и опростяването на работния процес.