Светът познава забележителни фермерски пазари, които от години привличат почитатели на качествената храна, произведена от местни фермери. Предлагаме на вниманието ви няколко примера, които могат да дадат работещи идеи за нашите фермерски пазари, пише lavkagazeta.com.

Германия е втора в света по потребление на биопродукти


1. St. Lawrence Market, Торонто, Канада

Съществува от 1803 година и до наши дни практически е останал непроменен. Пазарът никога не е променял местоположението си.



Какво можете да купите: Специализиран в продажбата на местни продукти – органични зеленчуци, продоле, сирене, месо, дивеч и др. Може да си купите още риба, домашни пирожки и прясно изпечен хляб.

Интересни факти: Срещу допълнително заплащане можете да наемете шеф-готвач, който ще ви съпроводи из пазара, докато пазарувате. Ще ви дава съвети и ще ви разкаже как да изберете най-добрите продукти.

Ако дойдете на пазара рано сутрин, ще се натъкнете на най-добрите шеф-готвачи в Торонто. Те купуват продукти за своите ресторанти.



Пространството около пазара е запълнено с кафенета и ресторантчета. По време на събирането на реколтата тук се организира музикалният фестивал Buskerfest.

Официален сайт: http://www.stlawrencemarket.com/

2. Градският пазар La Boqueria, Барселона, Испания

Пазарът възниква още през 12-13 в. Първоначално тук се е търгувало само със свинско месо. Пазарът многократно е реорганизиран и се е премествал в пределите на булевард Rambles. В сегашния си вид съществува от 1853 г. В наши дни е определян като един от най-добрите открити пазари в света.

Какво може да купите: Плодове от всички континенти, месо, пилета, колбаси, хамон, пушени меса, сирена, вино, жива риба, морски продукти, хляб, сладки изделия, маслини и масло.

Интересни факти: Повечето търговци са потомци на първите фермери на пазара, открит през 1853 г. Те работят тук вече четвърто поколение.



Пазарът е притегателно място за местните жители и туристите. Най-добрите ресторанти и барове на Барселона също са тук.

Официален сайт: http://www.boqueria.com/

3. Union Square Greenmarket, Ню Йорк, САЩ

Това е сравнително млад пазар. Открит е през 70-те години на 20 в. Бързо се превръща в едно от най-оживените места в Манхатън. В сезона на прибиране на реколтата тук едновременно търгуват 140 местни фермери, рибари и пекари.

През почивните дни атмосферата е наелектризирана. Фермерите трябва да общуват с до 60 000 купувачи!

Пазарът предлага един от най-богатия избор на сезонни органично отгледани продукти в САЩ.

Какво може да купите: Сезонни зеленчуци и плодове от местни ферми, а също така можете да купите кафе, прясно изпечени тестени изделия, риба и месо.

Интересни факти: На сайта на пазара ежедневно се публикува пълен списък на търгуващите фермери по дни и продукцията, която предлагат.



На самия пазар се провеждат кулинарни курсове, уроци по биологично земеделие, детски майсторски класове по отглеждане на фермерски култури. Представят се и се продават творби на нюйоркски художници.

Официален сайт: http://www.grownyc.org/unionsquaregreenmarket

4. Mercado Central, Сантяго, Чили

Построен е през 1868 г. в британски стил и първоначално е планирано да представлява изложен център.

Какво може да купите: Прясна риба и морски продукти, плодове, зеленчуци и изделия на местни майстори.

Интересни факти: На пазара постоянно има жива музика. На територията му са разположени ресторанти и кафенета, в които ще ви предложат чудесни деликатеси.



Местните твърдят, че пазарът Mercado Central е център на целия живот в страната.

Официален сайт: http://www.mercadocentral.cl/

5. Marche Provencal, Антиб, Франция

Това е един от най-древните пазари в Европа. От 1481 г. Антиб принадлежи на Франция. Още тогава в старата част на града се развива търговия. Сега има закрит пазар, който се смята за най-добрия на Лазурния бряг и в цялото Средиземноморие.

Какво може да купите: Тук се продават местни специалитети – сирене, вино, билки, зеленчуци, плодове, колбаси, сладки изделия, лавандула, био сапун. Не пропускайте да опитате местното розово вино.

Интересни факти: Тук се продават храни през първата част на деня. От обяд на мястото на фермерите има художници и различни занаятчии.

В неделя фермерите си почиват, а на освободеното от тях място местни ресторантьори слагат маси и на туристите им се налага да пробват от всичко, защото на любезните французи трудно се отказва!



Блюдата се приготвят от местни фермерски продукти.

6. Borough Market, Лондон, Великобритания

Първите данни за пазара са от 1276 г., макар търговията тук да е започнала 250 години по-рано. Пазарът се премества в новите си сгради през средата на 19 в. От 2001 г. тече мащабна реконструкция.

Какво може да купите: Месо, риба, сирене, хляб, ябълки, мед и конфитюри от цялата страна, а също така испански салами, френски сирена, португалски фурми.

Интересни факти: Рибената супа и ябълковият сайдър са шампиони по продажба тук. Сред местните продукти препоръчително е да пробвате бургер с месо от антилопа и дори от кенгуру.



Въпреки изобилие от хранителни продукти, някои хора идват тук заради самата атмосфера и възможността да се потопят в света на гастрономията, а не за да пазаруват.

Официален сайт: http://www.boroughmarket.org.uk/

7. Tsukiji, Токио, Япония

Пазарът започва да функционира от 1935 г. Сега представлява най-големият рибен пазар в света. На ден тук се продават почти 3 тона риба и морски продукти.

Какво може да купите: 450 вида риби и морски дарове – от водорасли и миди до гигантски риба тон и скъп хайвер – червен, черен и бял.

Интересни факти: Редовно се провеждат аукциони за продажба на риба тон. От едно време туристи не се допуска да присъстват на тях.



Всеки желаещ може да се почерпи със сашими и горещо саке.

Официален сайт: http://www.tsukiji-market.or.jp/tukiji_e.htm