45 селскостопански предприятия, които са свързани с компаниите ПАО "Дружковское Рудоуправление" и ПАО "ВЕСКО", чийто краен бенифициент-собственик е Ринат Ахметов, най-богатият украинец към днешна дата, бяха ликвидирани през 2018 г., информира юристът Клим Братковский, пише изданието «РБК-Украина».

Най-богатите фермери в света

Земеделските компании бяха създадени през 2003 г. и 2008-2010 г., те са регистрирани на един адрес в град Дружковка, имат еднакви кодове за икономическа дейност и общ директор. Предприятията осъществяваха спомагателна дейност в растениевъдството (сеитба, жътва и др.), допълва Братковский.

Причина за ликвидацията на земеделските предприятия са решенията на учредителите им, които са взети още през 2017 г.

Ринат Ахметов е бизнесмен, собственик на най-голямата в Украйна управляваща компания System Capital Management, а също така и на футболния клуб «Шахтьор». Бил е народен представител през периода 2007-2012.

Роден е през 1966 година в Донецк. Семейството му е от Татарстан. През 90-те години на 20 в. завършва икономическия факултет към Донецкия държавен университет. След това през 2001 г. завършва специалността „Маркетинг“.

Самият Ахметов сподели преди време, че е стартирал бизнеса си от нулата, тъй като голям капитал семейството му никога не е имало.

„Аз съм от бедно семейство. Винаги съм се борил с бедността. Живеехме в малка къща… Как да ви обясня?... Ако вървите пиян по улицата и ударите с крак стената на къщата, тя ще рухне. Живеехме на площ от 20 кв. метра. Спяхме по пода. В дома ни нямаше тоалетна, нито мивка. Тоалетната беше на улицата, миехме се също така на улицата. В зряла възраст продължих да побеждавам над бедността, този път в предприятията си“. («Украинская правда», 20 февруари 2006 г.).



В началото на 90-те години на 20 в. Ринат Ахматов става един от учредителите на компания, занимаваща се с въглища и кокс.

През 1995 г. инициира създаването на Донецка градска банка. Става един от най-младите украински банкери.

В края на 90-те години на 20 в. вече е най-влиятелният човек в Донбас. По негова инициатива е създадена футболната школа ФК „Шахтьор“.

През 2000 г. създава най-голямата в Украйна многоотраслова финансово-промишлена група. Четири години по-късно стартира строителството на петзвезден стадион на ФК „Шахтьор“.

Според одит от 2006 ж. активите на компанията на Ахметов - ЗАО "СКМ", възлизат на над 7 млрд. долара.