На 27 и 28 май в сливенския квартал Речица ще се проведе Национално изложение по животновъдство. Ще бъдат представени селскостопански животни от различни видове, породи и линии, както и съвременните достижения на аграрния сектор в страната.

През първия ден бъдат настанявани само животни и експертните комисии ще ги оценяват. Посетителите ще могат да разгледат животните на следващия ден – 28 май в 10.30 часа, когато ще се състои откриването с пресконференция на министъра на земеделието Мирослав Найденов. През първия ще има дефиле на шампионите на различните представени породи

След награждаването на призьорите, за първа година ще се опитаме да организираме търг за тях , заяви изпълнителният директор на агенцията за селекция и репродукция в животновъдството към МЗХ Васил Николов. Търговете са една традиция в страните с развито животновъдство. За жалост у нас няма опит с организирането на търгове. Ако обаче този сеокаве успешен, в бъдеще може да организираме търгове през цялата година при различни видове животни, каза още Николов.

На изложбата ще бъдат представени разнообразни видове животни – говеда, биволи, коне, овце, свине, птици, зайци. За първа година МЗХ, Селскостопанска академия, Тракийският университет, Аграрният университет работят като съорганизатори с почти всички развъдни организации в страната.

ПРОГРАМА:

27 май
до 14.00 ч. - настаняване на животните, участващи в изложението.
14.00 ч. - 18.00 ч. - оценка на животните.

28 май
10.00 ч. - 10.30 ч. - Пресконференция
11.00 ч. - 11.30 ч. - Откриване на изложението
11.30 ч. - 11.40 ч. - Атрактивна програма
11.40 ч. - 12.30 ч. - Дефилиране и награждаване на шампионите по породи
12.30 ч. - 13.00 ч. - Награждаване на отличените животни; атрактивна програма
13.00 ч. - 14.00 ч. - Аукцион на представени на изложението животни
15.00 ч. - 19.30 ч. - Научно - практическа конференция с международно участие на тема: "Проблеми и насоки на селекцията на Синтетичната популация българска млечна овца", която ще се проведе в конферентната зала на х-л Спорт палас, гр. Сливен

снимка: dr_antonpetrov