Фермери от страната днес ще се съберат на национален протест от 12:30 часа край Стражица. Планирали са блокиране на на главния път София – Варна на кръстовището Кесарево – Балканци.

От Земеделското министерство излязоха с информация, че късно вчера се е провела среща с представители на Съюза на овцевъдите и козевъдите от района на Велико Търново, във връзка с техните проблеми и недоволство, вероятно с цел предотвратяване на протеста.

Въпреки срещата и обещанията на министър Мирослав Найдеов и на заместника му Цветан Димитров, днес протест ще има, съобщи за Фермер.БГ животновъдът Гошо Радев. Фермерите са категорични, че вече са изморени от голите обещания на Министерството на земеделието и храните.

Протестиращите ще настояват да се създаде кризисен щаб, начело с премиера Бойко Борисов, който да включва експерти от МЗХ, Държавен фонд „Земеделие” и фермери, който да разработи цялостна стратегия за стабилизиране на животновъдния сектор. Крайно време е да заработи нормално идентификационната система за отчет на животните, категорични са фермерите. Необходимо е също така и решение на проблема с ливадите и пасищата, заради които фермерите постоянно получават глоби заради безстопанственост.

По време на късната среща вчера министърът е казал, че е възможно да се изплатят средства на тези, които през юни 2009 г. са подали заявления само по едната от двете съществуващи схеми на подпомагане след одобрение от Европейската комисия. Министър Мирослав Найденов покани представител на асоциацията на работно посещение в Брюксел, където ще се проведе техническа среща с експерти от Главна Дирекция “Земеделие” на Европейската комисия (ЕК), във връзка с прилагането на схемите за подпомагане на сектора. На срещата ще бъде обсъдена възможността ЕК да разреши на България да изплати 2.677 млн. лв. за подпомагане на овцевъдството и козевъдството, които не са усвоени по схемата за обвързано с производството плащане.

Найденов е обещал също, че с негова заповед ще бъде сформиран съвет, в който представители на асоциацията, министерството, Държавен фонд “Земеделие” и Националната ветеринарномедицинска служба ще провеждат регулярни срещи.

На 9 март в НДК ще се проведе среща на премиера Бойко Борисов, министър Мирослав Найденов с представителите на всички браншови организации в земеделието, посочват още от МЗХ.

Очаквайте подробности от протеста на животновъдите.