Четвърти национален събор за опазване на местните български породи ще се проведе в Калофер - местността “Паниците”, съобщиха от пресцентъра на община Карлово. Националното събитие се организира от Българската национална организация на зооинженерите за развъждане на породите селскостопански животни, Община Карлово, местната инициативна група “Калифер войвода” – Калофер, националната асоциация на животновъдите в България, организацията на автохтонните породи в България и Международната организация “Каракачанско куче”.

Съборът ще бъде открит в 11.00 ч. с приветствия от официалните гости, след което зооинженери и учени ще представят характеристики на българско сиво говедо, средно-планинска и реплянска овца, каракачански кон, каракачанско куче и овца. Дефилирането на животните ще се съчетава с характеристиката на породите.

Лекция "Да запазим нашите местни породи за идните поколения" ще изнесе проф. д-р Костадин Желев. В представяне на българските породи ще участват ст.н.с.д-р Вержиния Гайдарска, зооинж. Надежда Луканова, ст.н.с. д-р Десимир Неделчев, ст.н.с. д-р Емилия Райчева и други. Първата част на събора ще завърши с награждаване на участниците. Те ще представят млечни продукти – сирене, овче и краве кисело мляко, катък. От 14.00 ч. съборът ще продължи с народно веселие с участието на оркестър “Плам” – Русе и солисти.