Повечето глобални климатични модели е възможно да недооценяват количеството на валежите, които ще падат в тропическия пояс на планетата в условията на глобално затопляне. Вероятно тези модели не отчитат понижаването на количеството на високите облаците в тропическия пояс, което се наблюдава от НАСА. Това казва ученият Хуй Су, който работи в лабораторията за реактивни двигатели на астрономическата агенция, пише nature.com.

Климатичните промени застрашават ¼ от реколтата от зърно

Тези неочаквани резултати се дължат на неотдавна публикувано изследване на НАСА, озаглавено „Взаимовръзката между възходящите потоци въздух и високите облаци в тропиците и промяната на влажността на климата в условия на глобално затопляне.

Су обяснява, че намаляването на количеството на облаците може да доведе до увеличаване на количеството на валежите.

В глобален мащаб количеството на валежите е свързано не само с количеството на облаците, но и с „енергийния баланс“ на Земята – съотношението на енергия, получена от слънцето, и енергията, изразходвана за греене.



Тропическите облаци във високия пояс трупат топлина в атмосферата. Ако тези облаци са по-малко, атмосферата в тропиците ще се охлади. Съдейки по измененията в облаците, наблюдавани през последните няколко десетилетия, учените предполагат, че атмосферата ще произвежда по-малко облаци заради нагряване на повърхността. Това ще увеличи количеството на валежите в тропиците, ще нагрее въздуха в процес на компенсация на охлаждането, следствие от намаляването на обема на облаците.

Валежи, които нагряват въздух – тези думи звучат парадоксално. Всички сме свикнали, че дъждът охлажда въздуха, а не го нагрява. Но на височина от няколко километра се случват други процеси. Когато водата на повърхността на Земята се превърне в пара и се издигне в атмосферата, тя пренася със себе си топлинна енергия. В горните студени слоеве на атмосферата парите се кондензират или замръзват, излъчвайки своята топлина в атмосферата.

Новото изследване бе публикуване в списание Nature Communications. То разглежда намаляването на обема на високите пари в тропиците в контекст – като едно от последствията от промените в планетарен мащаб в глобалната циркулация  на въздуха, следствие на нагряването на повърхността на Земята.

Тези мощни въздушни потоци, които се дефинират с термина „обща циркулация на атмосферата“, включват широка зона от възходящи потоци на Екватора.



Наблюденията от последните 30-40 години показват, че тази зона се свива заради глобалното затопляне, провокирайки по-малко количество облаци във високия пояс.

Авторите на изследването и учени от 4 университета са сравнили климатичните данни за последните няколко десетилетия от 23 климатични модела. Те са установили, че повечето климатични модели недооценяват степента на увеличаване на количеството на валежите на всеки градус нагряване на повърхността през последните десетилетия.

Моделите, които са се оказали точни, прогнозират по-силен ръст на валежите в бъдеще.

По думите на Хуй Су изследването е важно, тъй като предлага способ за подобряване на качеството на прогнозите, свързани с промените в количеството на валежите занапред.