Депутатие приеха окончателно промените в Закона за фуражите. С приетите от Народното събрание на второ четене промени се въвеждат глоби в размер от 3000 до 5000 лева за смесване на фуражи, които съдържат нежелани субстанции или продукти в концентрации, по-високи от максимално допустимите с цел разреждане.

При повторно нарушение глобата става от 5000 до 10 000 лева. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 8000 лв., а при повторно нарушение санкцията е в размер от 8000 до 13 000 лв.

До 30 000 лв. ще бъде глобата за всяко физическо лице, което не предоставя на купувачите лабораторни анализи от предлаганите фуражи, съдържащи ГМО. Когато нарушението е извършено от фирма, санкцията скача до 45 000 лв, приеха още депутатите.

Лица, които произвеждат или пускат на пазара фуражи, съдържащи или състоящи се от генно модифицирани организми, ще са длъжни да предоставят на купувача резултати от лабораторни анализи, че фуражът съдържа ГМО.

Според закона се въвежда задължение за операторите да правят анализи в акредитирани лаборатории за съдържанието на диоксини. Те трябва да предоставят за всяка доставка документ за извършените анализи, както и задължение да бъде уведомявана областната дирекция по безопасност на храните (БАБХ) в случай, когато максимално допустимите граници на диоксини са надвишени, гласи още законът.

С промените се въвежда изискването транспортиране на фуражи да се осъществява от регистрирани превозвачи, за които ще се води регистър. БАБХ ще води актуален списък на регистрираните земеделски производители, извършващи дейности на ниво първично производство на фуражи и свързаните с това дейности, като за целта ще получава информация от Министерството на земеделието и храните.

Законодателните промени се предлагат от Министерски съвет заради въвеждането на изменение в основния европейски регламент за хигиената на фуражите.
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!