Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Наредбата за хуманно отношение към животните по ПРСР се разработва (ВИДЕО)

Министерството на земеделието и храните подготвя първия работен вариант на Наредбата за прилагане на мярката за хуманно отношение към животните по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)

Наредбата за хуманно отношение към животните по ПРСР се разработва (ВИДЕО)
Автор: Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ
Министерството на земделието и храните подготвя първия работен вариант на Наредбата за прилагане на мярката за хуманно отношение към животните по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Планира се мярката да стартира в края на месец март тази година, каза по време на Националната среща на АЗПБ Владислав Цветанов от дирекция Развитие на селските райони в Министерството на земделието и храните, предаде репортер на Фермер.БГ. 
 
Предстоят обсъждания с бранша и заседание на тематичната работна група за довършването на Наредбата, обяви Цветанов и допълни, че от МЗХ ще „очакват съвети от практиката, за да може ги облечем в европейското и националното законодателство“, посочи Цветанов.
 
Бюджетът на мярката за хуманно отношение е около 60 млн. евро. Тя е изцяло компенсаторна – за пропуснати ползи в следствие на дейностите за създаване на по-благоприятни условия за отглеждане на животните. 
 
 
Може да се прилага в стопанства, които отглеждат едър (говеда и биволи) и дребен (овце/кози) рогат добитък. Подпомагането ще се прилага по две направления – осигуряване на свободна подова площ и свободно пасищно отглеждане на животните. 
 
Изискванията за кандидатстване за свързани с регистрация по Наредба 3, както и изискаване за земеделския производотел да отговаря на изискванията за активен фермер, с регистриран животновъден обект по чл. 137 по ЗМВД. Няма да са допустими разходи за лечение и закупуване на лекарства за животните. 
 
Ангажиментът, който поемат стопаните за фермите си ще е в рамките на 5 години.

София БЕЛЧЕВА

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Мярката за хуманно отношение по ПРСР ще стартира през март 2016 г.
 

Резонни ли са поисканите оставки на експерти от МЗХГ?

news