Дългочаканата Наредба за изменение и допълнение на Наредба 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход вече е факт. Текстовете са публикувани в Държавен вестник, бр. 46 от 3 юни 2014 г.

 

Както се очакваше в Наредбата са завишени количествата сурово овче, козе или биволско мляко, които могат да бъдат доставяни директно. С промените за директни продажби се допуска 60% (досега бяха 35%) от месечния млеконадой от ферми за производство на овче, козе или биволско мляко с до 50 животни в период на лактация.

 

Според промените 50% (досега бяха 30%) от месечния млеконадой за ферми с брой животни между 50 и 100 в период на лактация също може да се преработва директно. За фермите с над 100 животни процентите са завишени от 20 на 40%. Фермерите, които се регистрират по Наредба 26, ще могат да продават произведената в стопанството им продукция не само на територията на областта, в която е фермата, а и в още една съседна административна област.

 

Промените в Наредба 26 въвеждат, дефинират и узаконяват понятията „временен обект за търговия на дребно на млечни продукти“ и „мобилна хладилна витрина“, както и се разписват изискванията към технологичните инсталации за производство или млекоматите, от които фермерите ще продават сурово мляко.

 

Пълният текст на Наредба 26 можете да намерите на http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!