Според управителя на Напоителни системи в Гоце Делчев голям проблем за дружеството е, че земеделските производители не си плащат водата за поливане.  По думите на Попов това е масово явление, което е сериозен проблем за Напоителни системи от доста години. Причина за случилото се по-всяка вероятност е обедняването на фермерите, неизплащането на субсидиите в срок, както и глобите, които им налага ДФЗ, признаха стопани.

Земеделските производители ползват услугата, която им се предоставя от дружеството под формата на различен брой поливки, а след това не заплащат за направеното. „Да се надяваме обаче, че самото отношение на стопаните към Напоителни системи вече ще бъде малко по-различно”, каза още Димитър Попов и допълни, че от дружеството определено се надяват на по-голяма коректност от тяхна страна.

Друг голям проблем в началото на новия поливен сезон в района са многото кражби от различни съоръжения на Напоителни системи, както и пораженията върху тях по различни причини. „Два основни спускателя са откраднати, като единият от тях е на Балдево, а другия е в района на Огняново”, каза още  Попов. В момента те се ремонтират, като се очаква този ремонт да приключи до две седмици.