Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Намалява конкурентоспособността в родното земеделие

Анализ на Кофас твърди, че ниските цени създават опасност за малките и средните стопани

Намалява конкурентоспособността в родното земеделие
Автор: Фермер.БГ
Конкурентоспособността на българското земеделие намалява, а секторът е силно зависим от субсидии, съобщи Милена Виденова, управител на Кофас България, която представи анализ за сектора.
 
Субсидиите са силен фактор при производството на зърно, а ниските цени на реколтите в последните години създават опасност от фалити за малките и средните предприятия.
 
Според анализа фактор за намаляващата конкурентоспособност са растящите цени на земята и рентите, увеличените разходи за труд и други ресурси.
 
 
„Ако някой неразумно е инвестирал при високи цени на нивите и те не носят нужната доходност, може да се стигне до сериозни ликвидни затруднения“, коментира Милена Виденова, цитирана от investor.bg.
 
Общият оборот на фирмите в сектора като се включат производството на зърно, животинска и растителна продукция, е 19,5 млрд. лева за 2015 г., като ръстът е 4% на годишна база. 10-те най-големи компании в сектора формират оборот от 2,89 млрд. лева - близо 15% от целия оборот, като отбелязват лек спад от 1%. 
 
 
16,22 % от фирмите, или 2784 компании, са в риск от фалит или в несъстоятелност, според данните на Кофас. За последните 3 г. несъстоятелност са обявили 83 компании.
От данните става ясно, че не всички от най-големите 10 в сектора генерират печалби.
 
В анализа се отчита, че през 2016 г. имахме рекорден добив на ечемик, рапица и пшеница, като рапицата се оказа на първо място по рентабилност. Цените на пшеницата и ечемика обаче бяха с 15% по-ниски спрямо 2015 г.
2017 г. ще поднесе различни предизвикателства на агробизнеса в България, смята Милена Виденова.
 
 
След възходящи тенденции в последните няколко години по думите й е дошъл моментът за активно управление на риска, включително валутния. В противен случай производителите могат да понесат доста големи загуби.
 
Запитана дали секторът ще се справи след евентуално намаление на субсидиите в следващите години Милена Виденова заяви, че предвид Брекзит, както и ако някоя друга страна реши да излезе от ЕС, подпомагането за земеделието доста ще намалее.
И без тези фактори по думите й нагласите са, че активното субсидиране ще бъде преосмислено за периода след 2020 г.
 
 
Българските производители трябва да се замислят как биха се справили без субсидии. Те трябва да обърнат внимание на биопродуктите, които са луксозният сегмент в производството, тъй като според нея търсенето им в бъдеще ще продължава да расте, препоръча експертът.
 
Много зависи от следващото редовно правителство в България и каква ще е стратегията му за конкурентоспособност. По-скоро трябва да мислим каква да бъде иновацията в сектора, така че да има висока добавена стойност, заяви Милена Виденова.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Четирите стълба на устойчивото земеделие
 

Резонни ли са поисканите оставки на експерти от МЗХГ?

news