Над 60 човека от цяла България подкрепиха акцията по жътва на лимец, организирана от Фондация "Заедно", за която Фермер.БГ писа миналата седмица. Въпреки очаквания студ и дълбока кал, усмихната група от около 30 човека пристигнаха във врачанското село Вировско . Някой от тях бяха дошли чак от Пловдив, а други от далечна Африка и Азия. Всички те - на различна възраст, с различна професия, от различни кътчета на страната ни, но всички те - с отворени сърца и искрена загриженост за природата, за хората, за онова зелено, красиво, здравословно, чисто бъдеще, което всички ние бихме искали да оставим на децата си.

Това не беше акция просто за събиране на няколко снопа пшеница. Това беше уникална и първа за България инициатива, в която хората от големия град излязоха и на напълно доброволен принцип подкрепиха усилията на малките био-производители в България. Онези, които са заложили живота си, за да имаме ние екологично чиста, вкусна и здравословна храна. Това беше уникално събитие, стъпка напред в усилията да възстанови наличностите на семена от този древен, силен, скромен и лечебен вид пшеница - лимецът.



Лимецът е най-близко до дивата пшеница. Казват му още спелта, камут и капладжа. Съдържа два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор, витамини от групите на В и А от останалите видове житни култури. Може спокойно да замести месото, зеленчука и хляба. Не гълта тежки метали, което е особено важно за децата. В това растение не се натрупва радиация. На 200 км от Чернобил дивата пшеница е останала чиста заради много твърдата обвивка на зърното. То не се поддава и на олющване. Лимецът вирее на всички почви, където другите пшеници не стават. Дивата пшеница е наричана житото на фараоните, хляба на траките и последната храна на Христос... и най-вероятно истинско спасение за нас...

 

жътва на лимец

Няколко думи на благодарност от: Ели, която плачеше от радост и затова не можа да каже много :)

"Неизказано ви благодаря за случилото се в събота! Имаше толкова положителен заряд в цялото това начинание и господ ни беше пратил чудно време... Всичко това нямаше да се състои ако не бяхте вие! ...и хората бяха възторжени от всичко ...това беше страхотна емоция, все едно хилядолетното жито ни беше омагьосало и беше дало сили за работа! Благодаря ви още веднъж! Върнахте ми доверието към хората, наистина! Сега и аз съм готова да ходя и да помагам там където има нужда!"

* * *

Милен - био-фермерът от село Мало Пещене, колега на Ели - който ни помоли да я подкрепим :) и не само това - той организира огромна част от работата в събота - едно уникално за страната ни отношение на човечност, партньорство и всеотдайна подкрепа

"Здравейте, приятели! Благодаря ви за това, което направихте в събота във Вировско. Вие направихте нещо невероятно - доказахте реалното съществуване на граждаснко общество в България. Откликнахте и направихте всичко по силите си за да помогнете на непознат за всички ви човек - Ели. Моите колеги от Българска асоциация биопродукти бяха изнендани приятно от случилото се. Поклон до земята пред всички Ви!" Милен С.

 

 

Акция за жътва на лимец в село Вировско - тази събота, 30 октомври 2010