В тридневното обучение на координаторите по преброяването на земеделските стопанства тази есен участва и Николай Стоянов, областен координатор за Плевен и експерт по агростатистика в Областна дирекция "Земеделие".


Според предварително разчетените срокове, към средата на месеца ще бъде проведено и обучение на близо 100 експерти по агростатистика, както и на част от контрольорите по преброяването. Точно те ще трябва да обучават анкетьорите, които ще посещават земеделските стопанства, за да събират статистическата информация. Пак по предварителни разчети тяхното обучение трябва да бъде проведено в края на юли и през август. Обучението на анкетьорите за Плевенска област ще се провежда по общини и с участието на Областната дирекция "Земеделие".
От Ралица Добрева, директор на Областната дирекция "Земеделие" в Плевен научихме, че вече е приключила актуализацията на списъците на стопанствата в Плевенска област, които ще бъдат анкетирани.


В Плевен се проведе третото редовно заседание на областната комисия по преброяването. По актуализацията на броя стопанства областната дирекция работи в сътрудничество с кметовете и кметските наместници по места, защото те имат най-точна информация за броя на действителните стопанства в техните землища.


Над 43 000 са стопанствата в Плевенско, които ще бъдат анкектирани наесен, е записано в протоколите от заседанието на областната комисия по преброяването. На базата на броя стопанства в областта е изчислен и броят на анкетьорите, които ще извършват практически работата по събирането на данните за всеки от стопанствата - 182-ма анкетьори са необходими за Плевенска област.


В разговор с Ралица Добрева стана ясно, че до 15 юли ще се приемат заявления от желаещи да бъдат анкетьори в тримесечната кампания по пълното преброяване на стопанствата в региона. Завленията се подават в областната дирекция "Земеделие" в Плевен.
След специализирано обучение анкетьорите за Плевенска област ще бъдат разпределени по преброителни участъци.


Пълното преброяване на земеделските стопанства в цялата страна ще се извърши в рамките на три месеца и ще започне от 1 септември. Последното пълно преброяване на стопанствата беше през 2003 година.