Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Над 20 организации намериха общ език за ОСП след 2020 (обновена)

Същинският дебат ще започне през септември и ще продължи до края на годината, коментира Румен Порожанов

Над 20 организации намериха общ език за ОСП след 2020 (обновена)
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Над 20 браншови организации се обединиха и започнаха да говорят в един глас за бъдещето на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Това каза Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) по време на пресконференция след края на националния земеделски форум - ОСП след 2020, който се проведе в Стара Загора днес. 
 
 
„В продължение на няколко часа над 20 браншови организации изразиха своята позиция и дадоха оценката си за предишния програмен период. Взехме решение да създадем работна група, която да излъчи секретариат и това да бъде работен орган, който да обобщи нашата позиция. Надявам се това да бъде българската позиция“, коментира Върбанов.
 
 
По думите му към момента асоциациите са се обединили в запазването на директните плащания и обвързаната подкрепа. 
 
 
На форума присъстваха още Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите и Десислава Танева, председател на Комисията по земеделието и храните в Парламента.
 
„Изключително ценно както за правителството и за управлението на сектора е това как браншът вижда нещата по европейското финансиране и структура в бъдеще. Основни акценти ще бъдат директните плащания и обвързаното подпомагане. Като приоритет, който ще бъде също един от водещите, това са биологичното земеделие и зеленото производство. Това е един от основните аргументи за защитаване на по-голям бюджет в рамките на общия европейски бюджет“, обясни министър Порожанов.
 
 
Според него стартирането на дискусията е изключително навременна, а същинският дебат за ОСП ще започне през септември и ще продължи до края на годината.
 
 
„Изключително навременен дебат и за нас като администрация, защото тези средства ще се усвоят и ще бъдат от полза на бизнеса. Важно е как земеделският сектор вижда приоритетите, за да може ние, съчетано с ОСП, да защитим позицията си. От значение е и подготовката на годишното финансово споразумение, което е и базата за европейския бюджет през 2021-2027 г. Именно то ще сложи рамката. Самото споразумение е предвидено да излезе в рамките на 2017 г., но предвид на това, че преговорите за Brexit започнаха по-рано от очакваното, може да се получи евентуално забавяне“, допълни той.
 
Десислава Танева също приветства на дебата.
 
 
„Днешната среща беше началото на дебата вътре в страната. Най-важното е, че тук присъстващите бяха представители на реалния земеделски бизнес – този, който работи, произвежда и създава земеделска продукция. Важно е позицията, която България ще приеме да е обсъдена заедно с реалния сектор и производителите. Това са бенефициентите, които са усетили и недостатъците и ефекта от приложените мерки за подкрепа“, каза тя.
 
 
Мариела Йорданова, зам.-председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) допълни:
 
 
„Първият дебат започна с летящ стар, защото се оказа, че много повече са нещата, които ни обединяват. През септември НАЗ ще бъде домакин на конференцията „Мир и земеделие“, в която ще участват 12 страни. Тогава ще се опитаме да представим пред другите държави основните посоки и очаквания на България за новата ОСП и да съберем общ отбор, с който да защитаваме и отстояваме интересите на бранша и държавата. Ще звучи тежко, ако успеем да се обединим дори и само за това“, коментира Йорданова.
 
 
Димитър Зоров, председател на Националния съюз на говедовъдите (НСГБ) и председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.
 
„Най-важното от това, което чух днес е, че новата визия на ОСП след 2020 г. ще почива на бизнес логиката и ще бъде за един нормален сектор за развиване на бизнеса. След изсветляването на сектора и обвързването на субсидиите с резултати, ще се повиши количеството на заетите в сектора. В работната група ще се направи балансиран подход. В края на дебата нека всички излезем по малко недоволни, за да търсим баланса в отношението и да запазим приоритетните сектори - плодове, зеленчуци и животновъдство“, обясни Зоров.
 
 
По думите му някои от пропуските в настоящата ОСП са свързани с финансиране на дейности, които не водят до създаване на краен земеделски продукт, а оттам и никаква добавена стойност.
 
 
„Тук говорим за пасищата, които не бяха обвързани с животните. Получаваше се субсидия, която не създаваше никакъв продукт, за да влезе в себестойността му. Второто нещо е, че обвързването имаше пропуски и не изискваше произвеждане на количества и доказване на продукт, в случая мляко. В края на годината бяха приети промени, които вече са факт и се изисква доказване на продукция и плащане на данъци. Има много недоволни, но посоката, в която смятаме да работим, е за изсветляване на сектора“, заключи Димитър Зоров. 
 
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news