Зърнопроизводителите излязоха на протест в цялата страна, както бяха обещали вчера.
 

В Пловдив повече от 50 зърнопроизводители с трактори и друга техника, блокираха гара Филипово за протестен митинг. Над 150 зърнопроизводители от Бургаски регион със близо 80 трактора и камиони протестираха пък в Бургас. Техните колеги от Сливен, преминаха през главните улици на града с 60 тежки селскостопански машини. Във Велико Търново в протеста пред общината участваха над 100 фермера с 10 тежки машини, като символично беше изсипано 100 кг. жито.
 
Протестиращите зърнопроизводители от Старозагорски регион блокираха пътя на изхода за автомагистрала Тракия. Те спряха движението и блокираха пътя, без да имат разрешение за това от общинската управа, предаде Дарик радио. Охраняващите протеста полицаи арестуваха председателя на тракийската асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов. Старозагорските зърнопроизводители направиха жива верига на изхода за автомагистрала Тракия. На протеста дойдоха близо стотина тежки машини и трактори. Зърнопроизводители в Стара Загора заявиха, че ако полицията не освободи Красимир Аврамов, те отново ще блокират изхода от Стара Загора за АМ „Тракия”.
 
40 машини и около 60 земеделски производители протестираха от Ловешка област. В протеста се включиха зърнопроизводители от общините Ловеч, Летница, Угърчин и Луковит. Те тръгнаха с развети знамена, транспаранти и запалени фарове от фуражния завод край Ловеч, направиха обиколка в града и се отправиха по пътя за Плевен до разклона за село Слатина. Този маршрут ще бъде повторен няколко пъти през деня до 17.00 часа.
 

Зърнопроизводители от Врачанско също протестираха днес. Тази сутрин те са тръгнали от село Търнава, община Бяла Слатина, преминали са през селата Алтимир и Борован и към 11 часа са протестирали в местността “Деривол” край Враца. В същото време на входа на Хасково откъм Димитровград в аварийната лента се събраха повече от 50 машини на фермери от региона.

 

Зърнопроизводителите от цялата страна имат едни и същи искания:
 
  1. Оставката на министър Валери Цветанов, който откакто е постъпил на този пост дава единствено обещания и не защитава адекватно земеделието нито пред европейските ни партньори, нито пред българското правителство.
     
  2. Иска се и по сметката на ДФ “Земеделие” да бъдат прехвърлени 147 млн. лв. за национални доплащания към директните плащания за 2008 г. Зърнопроизводителите настояват още в проектозакона за Бюджет 2009 да бъдат предвидени 378 млн. лв. за доплащане за 2009 г.
     
  3. Настоява се и за реален старт на изкупуването на продукция от Интервенционната агенция, която трябваше да заработи от 1 ноември. Ако тя не се задейства и не започне да изкупува веднага зърното по определената минимална защитна цена от €101,3, цената на свободния пазар ще продължи да се срива, твърдят производителите.
 
По отношение на протестът, който предстои утре в столицата, той ще бъде от определени работни групи, които евентуално да се срещнат с парламентарни представители. „Ще искаме среща и с председателя на Народното събрание, както и с парламентарните групи на тези, които управляват и тези, които са в опозиция, заяви за агенция “Фокус” председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Красимир Аврамов. По думите му утре ще се съберат около 200 души – представители на областните асоциации. Маршрутът, по който ще се движат зърнопроизводителите утре е от ул. „Оборище” до НС. То каза още те ще изложат своето становище за дебатът „дали държавата трябва да подпомогне земеделието на прага на световната финансова криза”.