Зърнопроизводителите провеждат национални протести в десетки градове на страната. Действията им са провокирани от хаоса в сектор земеделие и цялостната политика на държавата към тях. Забавянето на европейските субсидии и национални доплащания не е причината, заради която хиляди излязоха на магистралите с трактори. Всички протестиращи казаха, че се бунтуват заради неизпълнение на меморандума между правителството и Националната асоциация на зърнопроизводителите с конкретни точки за спасяване на сектора.

Над 100 души от Великотърновска област се събраха на стачка в местността Пушевско плато до магистралата София-Варна. Действията им бяха подкрепени от животновъди и земеделски кооперации. Стачкуващите започнаха протестната си акция с прочит на декларацията на Националната асоциация на зърнопроизводителите, с която искат оставката на министър Мирослав Найденов, правила и условия за развитие на сектора, незабавно изплащане на на националните доплащания на всички стопани, закон и правилник за възстановяване на акциза.

Стачкуващите излязоха с лозунги "Оставка на министър Найденов", "Искаме министър на земеделието", "Не на храноманията на Миро". До ескалиране на напрежението и затваряне на магистралата не се стигна, но стачната готовниост се запазва до края на седмицата. Зърнопроизводителите имат готовност във всеки един момент да тръгнат с машините към София, ако управителният съвет на асоциацията вземе такова решение.

Само ако министър-председателят Бойко Борисов покани ръководството на НАЗ, нейните представители ще се отзоват на среща в Министерски съвет, обясниха от ръководството на организацията. По-рано от земеделското министерство съобщиха, че двамата министри Мирослав Найденов и Симеон Дянков ще се срещнат със зърнопроизводителите в Министерски съвет.

© 2011 снимки : Трактор.БГ

НАЗ протести

зърнопроизводители на протест - 21.03.2011

протест на НАЗ - Март 2011

 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА РАЗВОЯ НА ПРОТЕСТИТЕ В 20-ТЕ ОБЛАСТИ НА СТРАНАТА!