Над 1 млн. души се подписаха против разпространението на ГМО в Европа в петиция организирана от еко-организацията Грийнпийс. Това е първият случай, в който са събрани достатъчно подписи за свикване на референдум в рамките на ЕС по новата процедура на Лисабонския договор.

 

"Грийнпийс" започна подписката през март, непосредствено след като Брюксел разреши на германската химическа компания BASF да отглежда ГМО картоф сорт - "Амфлора". Това беше първото подобно решение за последните 12 години.



Гражданската инициатива, както формално се нарича процудерата за свикване на европейско допитване, позволява по-голямо гражданско участие в законодателния процес. До няколко седмици петицията и подписите ще бъдат предадени на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.



Въпреки че процесът по възприемане на гражданската инициатива като инструмент на ЕС все още не е завършен, петицията срещу ГМО ще бъде разгледана внимателно, увери говорител на ЕК. Тъй като това е първият подобен документ, отворен за подпис от всеки гражданин на общността, Брюксел ще проверява документацията много внимателно. ЕК разполага с 4 месеца за отговор.

 

Линк към видео и петицията