x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

На опашката сме по развитие на органично земеделие

Испания, Италия, Франция и Германия – страните с най-много био производители

На опашката сме по развитие на органично земеделие
Автор: Фермер.БГ
По данни на Евростат за 2016 г. България е сред последните страни  в ЕС по развитие на органичното земеделие.
 
 
С 120-те си милиона декара сертифицирани площи или такива в процес на преобразуване през миналата година, органичното земеделие в ЕС е съставлявало 6.7% от използваемите площи. Площите за биологично земеделие са се увеличили с близо 20 млн. дка. от 2012 г. Повече са и регистрираните земеделски производители на биологична продукция - достигат 295 000 към края на 2016 г.
 
Сред страните членки най-обширните площи за органично земеделие и най-много производители на биологично чиста продукция са в Испания, Италия, Франция и Германия. Заедно те притежават повече от половината - 54% площи и производители за ЕС.
 
С най-големия дял органични площи спрямо общата обработваема площ в страната е в Австрия - над 1/5 или 21%. На второ място е Швеция, следва я Естония, където процентите също са, но те се равняват на по-малко декари. Освен тях, Италия и Чехия също се представят много добре, следвани от Латвия и Финландия.
 
В другия край са 9 страни, където органичното земеделие не е добре развито - под 4% органични площи и сред които, за съжаление, е и България. На дъното е Малта, следват Румъния, Ирландия, Великобритания, Нидерландия, България, Люксембург, Унгария и Полша.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Форум за бъдещето на земеделието
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news