На 28 юни ще се проведе заседание на Консултативния съвет по животновъдство към министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Това съобщи д-р Златка Възелова, директор на Дирекция „Животновъдство” в агроминистерството по време на Областния консултативен експертен съвет по животновъдство, който се проведе в областния град, информираха от Сдружение „Обединени български животновъди”. 
 
„Ще чакаме предложения за промяна на законодателството, особено Наредба 2 и Наредба 3, защото се са най-проблеми. Промени в Закона за животновъдство също са на дневен ред. До края на септември ще бъде готов“, каза д-р Възелова. 
 
Общият брой на подадените заявления за директни плащания за кампания 2017 г. е 16 259, което е 98% спрямо миналата година, съобщи директорът на Областна дирекция „Земеделие” в Кърджали Йорданка Гочева 
 
 
„Общо за областта площите, които са заявени по СЕПП възлизат на 18 529 хектара, спрямо миналата година са повече с 2024 хектара. Общо взето кампанията беше повече от успешна, проблемите с правното основание на ползваните площи с всяка измината година намаляват. Окончателният срок за подаване на заявления е 23 юни“, допълни Гочева. 
 
Три въпроса са били поставени пред министъра на земеделието Румен Порожанов от страна на Бойко Синапов, който от 1 юни е назначен за съветник в агроведомството. 
 
Отварянето на пазара за живи животни за Турция е един от тези въпроси, който ще се решава от работна група.  
 
„Друго много важно е отварянето на мярката за хуманно отношение към животните. Поставели сме си за цел да бъде отворена след един месец. Третото нещо, което съм си поставил като задача е да погледнем какви са проблемите в Наредба 2 и Наредба 3, които касаят пряко млякото“, заяви Синапов.