x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

МЗХГ: Двойно се увеличават надбавките за млади фермери по СЕПП

Отпада изброяването на видовете правни основания, чрез които се доказва ползването на заявените площи

МЗХГ: Двойно се увеличават надбавките за млади фермери по СЕПП
Автор: Фермер.БГ
Младите фермерите до 40-годишна възраст получаваха досега надбавка от 25% към плащането на хектар по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), но от 2018 г. размерът се вдига двойно на 50%, съобщи Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). 
 
 
Това ще важи за първите 30 хектара съгласно обнародвания в Държавен вестник Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители.
 
Стопанството трябва да е създадено преди не повече от 5 години преди кандидатстването по схемата. Така се създава допълнителен стимул за задържане на младите хора в сектора на земеделието и селските райони, коментираха от агроведомството.
 
С промените се прецизират текстове в закона, които касаят подаването на общо заявление за подпомагане. Земеделските земи, включени в заявленията за подпомагане на площ на регистрираните земеделски стопани, трябва към 31 май на календарната година да бъдат на разположение на кандидатите, което се удостоверява с регистрирано в общинските служби по земеделие по местонахождение на имотите.
 
 
За да се избягнат потенциални непълноти, отпада изброяването на видовете правни основания, чрез които се доказва ползването на заявените площи, като се запазва необходимостта от тяхното регистриране съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи по съществуващия до момента ред.
 
 
Предвидена е и процедура за установяване наличието на правно основание за ползване на земеделските земи в случаи на заявяване на площи в размер, надхвърлящ регистрираното правно основание и санкционирането на кандидати при липса на такова.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Депутатите вдигнаха двойно субсидии за млади фермери
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news