x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

МЗХГ: Досега са преведени на стопаните 1,8 млрд. лв. директни плащания

Официална позиция на министерството по повод декларацията на НАЗ, специално за Фермер.БГ

МЗХГ: Досега са преведени на стопаните 1,8 млрд. лв. директни плащания
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
За кампания 2016 в периода 15 октомври 2016 г. до 22 юни 2017 г. по схемите и мерките, администрирани по директни плащания са оторизирани общо 1,8 млрд. лева. Това се казва в официална позиция на Министерството на земеделието, храните и горите в отговор на запитване на Фермер.БГ по повод декларацията на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 
 
 
„Днес са изплатени средствата по Схемата за млади земеделски стопани в размер на 1,613 млн. лева. Подпомагане получават близо 3800 земеделски стопани.
В сектор животновъдство са изплатени близо 224 млн. лева на близо 40 хил. земеделски стопани по схемите за обвързано подпомагане за животни, схемите за преходна национална помощ, Мярка 10 „Агроекология и климат“, направления Традиционни практики за сезонна паша и Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство, Мярка 11 „Биологично земеделие“, направление Биологично пчеларство и Мярка 214 „Агроекологични плащания“, направления Биологично пчеларство и Опазване на застрашени от изчезване местни породи“, пише в позицията. 
 
В нея се допълва, че по Схемата за единно плащане на площ, Схемата за преразпределително плащане, Схемата за зелени директни плащания близо 55 000 стопани са получили близо 1,188 млрд. лева.
По схемите за обвързано подпомагане за плодове, зеленчуци и зеленчуци оранжерийно производство и протеинови култури са разплатени близо 106 млн. лева на над 30 000 бенефициенти.
 
 
По мерки 10, 11, 13 и 214, свързани с площ, са изплатени близо 189 млн. лева на над 40 000 земеделски стопани.
По преходна национална помощ за тютюн са оторизирани 89 млн. лева на над 41 хил. земеделски стопани, допълват от МЗХГ.  
До 30 юни предстои да бъде извършено окончателното плащане в размер на около 100 млн. лева по СЕПП с приложено намаление при достигане на таван на плащането, както и Схемата за специално плащане за култура Памук и Схемата за дребни земеделски стопани.
 
Мярка 10 „Агроекология и климат“ - Контрол на почвената ерозия, Мярка 11 „Биологично земеделие“ - Биологично животновъдство, Мярка 12 „Натура 2000“ и Мярка 214 „Агроекологични плащания“, направления ВПС 1, ВПС 4, Поддържане на характеристики на ландшафта с направление традиционно отглеждане на овощни култури, Традиционни практики за сезонна паша и Контрол на почвената ерозия ще бъдат платени през месец юли 2017, се казва още в позицията на министерството, изпратена до Фермер.БГ. 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
НАЗ настояват за купуване на ракети против градушка
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news