МЗХ и правителството са на път да родят механизъм-чудовище, както се изразява бизнесът, който да контролира хранително-вкусовата промишленост и производствения бизнес по отношение на цените.

"Безплодните акции на земеделското министерство срещу поскъпването на храните и публичното заклеймяване на "спекулата" прераснаха в идея да се въведе държавен механизъм за наблюдение и "намеса при необходимост" на пазара", пишат днес колегите от електронното издание на вестник Дневник и допълват, че така хранителният министър спокойно ще може да обикаля хранителните магазини и да преетикетира стоката.

Както хранителният министър каза "Това ще е БОРКОР за кашкавала"! Без да даде никаква конкретика, днес той обясни само, че ще предложи "пакет от мерки, с които да се следи движението на цените на храните и договорните отношения по веригата производител-преработвател-търговец", а министър-председателят ще има инструментариум да налага санкции при "отклонение".

Твърди се, че специалният орган ще е към Министерския съвет. Звеното за храните към МС ще има изцяло аналитични функции и ще използва вече създадена информация.Целта на новата структура ще е да огледа още по-внимателно трендовете на цените на хранителните продукти. Ако бъдат забелязани аномалии по веригата ще бъдат сезирани съответни комисии за защита на потребителите и за защита на конкуренцията.

Министърът изрази възмущението си от цена на кашкавал 16 лв. за килограм при изкупна цена на млякото 0.70 лв. за литър. Според него въпросният кашкавал вероятно излиза от мандрата 10 лв. за килограм.

Идеята за хранителния орган дошла внезапно от последното проучване на "Алфа Рисърч", според което за 80% от българите поскъпването на храните е най-лошото събитие в последните три месеца, което влияе зле на имиджа на кабинета. "След като е така, те очакват по някакъв начин правителството да реагира", каза вчера Найденов. Точно преди коледните празници Мирослав Найденов прати ветеринарите да проверяват цените на храните, за да респектират търговците.

От акцията ефект нямаше, както се вижда от социологическото проучване. Идеята не е обсъждана с големите сдружения в хранителния сектор и с работодателските организации, а се сервира направо от медийте, бяха изненадани представителите на бизнеса в ранния следобяд. Оказа се, че и Комисията за защита на конкуренцията, единствената с правомощия да санкционира монополите или картелните споразумения, които могат да причинят изкуствено повишаване на цените в условията на пазарна икономика научиха от интернет.

Представители на големите бизнес сдружения изразиха недоволство от опитите за намеса на държавата в свободния пазар. "Подобно предложение ми звучи много фантастично. В ЕС има куп документи, които уреждат свободната търговия, и въвеждането на инструментариум за контрол на цените би ги нарушило", каза председателят на асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов.

"Много трудно може да бъде измислен такъв инструментариум, който да не противоречи на свободната пазарна икономика", каза пред медийте  изп. директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов.

 

Днес Мирослав Найденов отпътува за Мадрид, където ще участва в специализирано ловно изложение.

Мирослав Найденов на път за ловно изложение в Мадрид