Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

МЗХ публикува разяснения за графика за директни плащания

По линия на директните плащания към февруари 2016 са разплатени 816,5 млн. лв., а до края на настоящия месец - повече от 827 млн. лв.

МЗХ публикува разяснения за графика за директни плащания
Автор: Фермер.БГ
По повод постъпили въпроси на земеделски стопани, свързани с публикувания от Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) индикативен график за плащания за Кампания 2016, от Министерството на земеделието заявиха, че няма забавяне на оторизациите.  
 
 
Съгласно разпоредбите на приложимото законодателство (чл. 75 от Регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета на Европа) плащанията по схемите за подпомагане се осъществяват от 1 декември до 30 юни на следващата календарна година. Плащанията не се извършват преди да са приключили проверките на условията за допустимост. 
 
Въпреки това всички усилия на ДФЗ-РА и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) са насочени към ускоряване на обработката на заявленията и финализиране на плащанията.
 
Важно е да се отбележи също, че в представения индикативен график е заложено основните разплащания (оторизации) по схемите и мерките за директно подпомагане да приключат в рамките на май 2017 г., уточниха от фонда и добавиха, че това е с месец по-рано спрямо 2016 г.
 
 
 
За сравнение, към февруари 2016 г. по линия на директните плащания са разплатени 816,5 млн. лв., а до края на настоящия месец сумата е повече от 827 млн. лв. 
 
Като основни причини за настъпилите промени в графика спрямо миналогодишния от МЗХ посочват:
 
- Прилагането на директните плащания (нотифицирани са над 20 различни схеми и мерки за подпомагане) е сложен процес и е свързан с обработка на специализирана информация, постъпваща от различни институции и организации. Тази информация се използва в хода на извършваните от ДФЗ – РА проверки.
 
Периодите на изплащане зависят от предоставянето както на финалния слой „Площи, допустими за подпомагане”, така и на всички специализирани слоеве, свързани с прилаганите схеми и мерки за Кампания 2016.
 
- Реформата в ОСП промени изцяло в полза на кандидатите алгоритмите за изчисление на сумите за подпомагане и създаде нов модел за налагане на санкции, които се въвеждат от ДФЗ –РА - т. нар. система „Жълт картон“. Системата предвижда намален размер на административните санкции, но се въвежда и проследяването им в следващите кампании. 
 
- Директните плащания се обвързват с механизма „Финансова дисциплина“ – досега прилаган единствено в „старите“ страни членове на ЕС;
 
 
- Плащанията от европейските земеделски фондове подлежат на постоянни проверки от структури на ЕК, като препоръките налагат въвеждане на допълнителни контроли по заявленията на стопаните преди оторизация на средства за кампания 2016. В противен случай съществува риск от налагане на санкции на България;
 
- Важно е да се отбележи, че от началото на март стартира и приемът на заявления за подпомагане за Кампания 2017 с въвеждане на нови схеми и допълнителни изисквания към тях.
 
Към момента ДФЗ и МЗХ са съсредоточили усилията си както за навременно стартиране на кампания 2017 за прием на заявления, така и при подготовката за извършване на оторизации, заключват от агроведомството. 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
ДФЗ публикува индикативния график за директните плащания за Кампания 2016
 

Ще се възползвате ли от безплатен проект за инвестиции по мярка 4.1.2?

news