Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

МЗХ прави промени в условия и критерии за оценка по мярка 4.1

Промените по мярка 4.1 на ПРСР са в три основни насоки: 1. Промени във финансовите условия за проектите; 2. Промени в критерии за оценка на проектите; 3. Въвеждане на нови допустими дейности - Инвестиции в системи за напояване и елементи на напоителна инфраструктура в стопанствата.

МЗХ прави промени в условия и критерии за оценка по мярка 4.1
Автор: Фермер.БГ
снимка: © Трактор.БГ
Министерството на земеделието и храните планира промени за предстоящия прием на проекти по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ по Програмата за развитие на селските райони, обяви Антон Аспарухов, директор на дирекция Развитие на селските райони по време на Националната среща на АЗПБ, предаде Фермер.БГ. Промените са в три основни насоки: 1. Промени във финансовите условия за проектите; 2. Промени в критерии за оценка на проектите; 3. Въвеждане на нови допустими дейности - Инвестиции в системи за напояване и елементи на напоителна инфраструктура в стопанствата.
 
В първата група промени влизат намаляване на максималния размер на допустимите разходи (Таван на проект) на 1 млн. евро, както и максимален размер на субсидията за проект (Интензитет) - 60%. С тези параметри ще има възможност помощта по мярката да достигне до допълнително над 600 земеделски стопанства, обясни Аспарухов.
 
Вторият тип промени, които планира МЗХ са корекции в  някои от критериите за оценка. Отпада приоритетът за „преход към биологично производство на продукти“, като допълнителни точки ще получават само проекти с инвестиции и дейности от стопанства за производство на биологични продукти. Ще има промяна и в критерия за Северозападен район – намалява се тежестта на критерия от 9т. на 5т.; Прави се разделяне на 3 региона с различни точки: Видин, Враца, Монтана – 5т., Ловеч – 2 т., Плевен – 1 т. Всички останали критерии за поректите по мярка 4.1 се запазват. 
 
Третият елемент е въвеждане на инвестиции за напояване в стопанствата. На този етап са започнати преговори с ЕК, като следва да се подготви втора нотификация за промяна, с която да се въведе нова допустима дейност : инвестиции в създаването или подобряването на системи за напояване в стопанствата, вкл. кладенци, сондажи и съоръжения за съхранение на вода, водещи до икономии на вода, по-висока енергийна ефективност и по висока-производителност. 
 

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Вижте в какъв срок трябва да започне изпълнението на подписан проект по ПРСР
 
През 2016 г. ще се приемат проекти за напояване по мярка 4.1 на ПРСР (ВИДЕО)
 

Резонни ли са поисканите оставки на експерти от МЗХГ?

news