Очаква се плащанията по СЕПП да започнат в началото на следващата година ( бел.Фермер.БГ - Февруари-Март ) , а не от месец декември тази година. Това поясни изпълнителният директор на ДФЗ – Светослав Симеонов, като добави, че поради важността, която имат директните плащания за земеделските производители, от МЗХ и ДФЗ трябва бързо да стартират плащането на средствата.



Заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров поясни, че плащанията по СЕПП ще започнат след като ортофотокартата на земеделските площи бъде обновена. Димитров обясни, че плана, по който се работи в частност и за ортофотокартата, е съгласуван с Европейската комисия. Зам.-министърът допълни, че работата по картата върви по-бързо от предвиденото, но все пак плащания ще има чак след нова година. Ако картата е била актуализирана през предходните две години, а не това да отнема време сега, страната ни е можело да поиска авансово плащане на директните субсидии за обработваема площ.



Зам.-министър Цветан Димитров допълни, че все още нямаме нотификация от Европейската комисия за акциза на горивата за земеделски площи. Изработената вече държавна помощ за възстановяване на акциза на горивата е изпратена в Министерство на финансите. Парите по възстановяване на акциза са включени в плащанията на хектар и след получаване на нотификация парите ще бъдат плащани отделно.



Нотификациите се разглеждат в рамките на 6-8 месеца. Европейската комисия е провела две технически срещи по този въпрос. Зам.-министър Димитров гарантира, че през следващата година ще започне плащането на субсидии на животновъдите по схемата глава животно.

 

 

Субсидиите по линия на европейските директни плащания няма да бъдат изплатени до края на годината