За пореден път земеделското министерство ще усвои средства за подобряване на административния си капацитет и повишаване на общественото доверие на гражданите в работата на институцията. Средствата в размер на 752 069,20 лв са спечелени по ОП “Административен капацитет” на ЕС и ще бъдат предоставени от Европейския социален фонд и от бюджета.

“Добро управление, ефективност и прозрачност в Министерството на земеделието и храните” е името на новия проект на МЗХ. Проект със силно и гръмко заглавие, един от многото такива, които реално обаче до момента не са спомогнали кой знае колко нито за по-доброто управление на агросектора, нито за по-високата ефективност при усвояването на евросредствата, нито за достатъчната прозрачност по отношение на проектите по ПРСР и по отношение на субсидиите на земеделските производители в страната.

За пореден път, по проекта ще се проучват и добрите практики в земеделския сектор в останалите страни-членки на Европейския съюз. Добрите практики, които ние така и не успяваме съвсем да приложим в нашата страна, за да стане действително тя конкурентна и европейска по отношение на селскостопанския сектор. Иначе добри практики проучваме постоянно, все по някой проект, но все не можем да ги приложим и адаптираме към нашите български условия и практики.

Ще се извърши и анализ на вътрешно институционалните процеси, както и работата на администрацията с гражданите, като резултатите ще бъдат обобщени в доклад с препоръки за подобряване достъпността до администрацията и качеството на обслужване, включват още плановете на Министерството.

За да улесним работата с оценяването, предлагаме всеки, който желае, да даде своята оценка за работата на администрацията на МЗХ, а защо не и на тази в Държавен фонд „Земеделие”, тук в Социалната мрежа на българските фермери Фермер.БГ. Защото единствената реална оценка могат да дадат само хората, които ежедневно контактуват или поне се опитват да контактуват с агроадминистрацията и те реално са потърпевшите от недоброто, неефективното и недостатъчно прозрачното управление на селското стопанство...

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!