Министерството на земеделието и храните успя за пореден път да укроти страстите на българските животновъди, които преди два дни обявиха, че ще организират национален протест с животни и със затваряне на главния път София-Варна при разклона за стражишкото село Кесарево. Протестът, насрочен за днес, се превърна в среща на фермерите със зам.-министър Цветан Димитров, след като вчера организаторите на протеста (Браншовия съюз на овцевъдите и козевъдите) са били „поканени” на късна среща с ръководството на МЗХ.

След проведените преговори и поредната доза обещания, дадени от министър Мирослав Найденов, страстите у много от протестиращите като че ли се охладиха. Сега те очакват създаването на Кризисен щаб за справяне с проблемите им, начело с премиера Бойко Борисов, който според един от овцевъдите „знае всичко и не минава тема, без Бойко да знае за нея”.

На въпрос кой е инициирал срещата между МЗХ  и браншовия съюз на овцевъдите и козевъдите късно снощи, Гошо Радев, член на Съюза каза, че срещата е поискана от Земеделското министерство (вероятно, за да се застрахова министъра срещу провеждането на обявения национален протест). Радев заяви, че „както винаги те (управляващите – бел.авт.) са прави, защото именно те са властта” и в крайна сметка за пореден път са успели да убедят организаторите, че трябва да са по-търпеливи и да чакат това, което им се полага.

Все пак на разклона за село Кесарево се събраха над 100 животновъди не само от Великотърновска област, но и от Габрово, Търговище, Монтана, Стара Загора, Ловеч, Русе, Плевен и др.,  които коментираха най-наболелите проблеми, предаде репортер на Фермер.БГ.

Митко Асенов беше дошъл специлано за протеста от Монтана. Той отглежда 500 броя овце и кози. Присъединил се е към протеста, защото е един от излъганите с плащанията по НДЖ3, от където е изгубил около 8 хил. лв. Тези, които е трябвало да му изплатят пък, са му били удържани за миналогодишни глоби за пасища и ливади, без дори да е правена никаква проверка. „Основното ни искане днес е да си получим парите за национални доплащания, които ни се полагат, но ако трябва да сме реалисти, не вярваме, че ще ги получим”, коментира Асенов.

А на всички е ясно, че без разрешението на Европейската комисия държавата няма как да изплати неплатените средства от националните доплащания, затова нека министърът не обещава, че ще ги получим, само, за да ни замаже очите, коментираха фермери.

Хасан Чирак, фермер от село Камбурово, община Омуртаг , който отглежда 150 крави, 150 юници и телета, както и 200 овце също беше на протеста. Председател е на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Търговище. Той коментира пред Фермер.БГ, че в областта на животновъдството няма точна и ясна политика. „Българските фермери сме поставени в абсолютно неравностойно положение не само спрямо ЕС, но и спрямо Румъния, с която заедно станахме членове на ЕС, а румънските фермери получават три пъти повече субсидии спрямо нас”, заяви фермерът.

Другият важен въпрос, според него, е сривът в изкупните цени на млякото. От 0,65 лв за литър през миналата година, сега получавам 0,40 лв за литър краве мляко, а за последните два месеца пари от мандрата така и не съм получил, тъй като тя фалира и в момента от там губя около 79 хил. лв, заяви Чирак. Сега средната изкупна цена на кравето мляко за страната е 0,44-0,45 лв за литър, но има фермери, които продават на 0,30-0,35 лв. Тези цени са далеч под себестойността. В цял свят формулата за продажби е следната „2-3,2”, което означава: с 1 литър мляко да може да се купува минимум 2 кг концентриран фураж. Най-ниската цена на концентрирания фураж в България в момента е 0,32 лв, което означава, че продадено мляко на цена под 0,64 лв е на загуба. През тази година очакваме още драстично падане на цените, което, ако не се вземат мерки, ще доведе до намаляване на фермерите в България с до 50%. Лично разговарях сега със зам.-министър Димитров по тези въпроси, но засега няма конкретни ангажименти от негова страна по тези проблеми, обясни Чирак.

Румен Байков и Георги Георгиев от Сухиндол донесоха пет трупа на мърви ярета. Умират от недохранване, заявиха фермерите. „Искаме чрез тези ярета да покажем на управляващите какво се случва с българското животновъдство, коментира Байков. Имам да вземам пари от държавата за пасища, а тя не само, че не ми ги е дала, ами ми е наложила и глоба от близо 6 хил. лв, която трябва да платя. Така вместо да взема от държавата, имам да и давам на нея”, обясни още козевъдът. Той е взел национални доплащания по 14,50 лв на животно, а по НДЖ 3 не е получил средства, както и много други свои колеги, заради неточности при подаване на документите.

Зам.-министър Цветан Димитров коментира пред журналистите добре познатите неща – за постигането на конструктивен диалог между МЗХ и фермерите, за грешките на предишното ръководство и администрация... Според него вече се постига балансът между исканията на фермерите и възможностите на държавата.

Димиторов посочи още, че ще бъде кризисен щаб, в който представители на животновъдите, МЗХ, ДФ “Земеделие” и Националната ветеринарномедицинска служба ще провеждат регулярни срещи.  На 9 март в НДК ще се проведе среща на Бойко Борисов и министър Мирослав Найденов с представителите на всички браншови организации в земеделието, каза Цветан Димитров.















© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!