Членовете на Комитета по наблюдение към Министерството на земеделието и храните ( МЗХ ) одобриха увеличаване на компенсаторните плащания по три от мерките в ос 2 на ПРСР - 214 „Агроекологични плащания”, 211 „Плащания на природни ограничения на фермери в планинските райони” и 212 „Плащания на фермери в райони с ограничения, различни от планинските райони”.

 

По двете мерки за компенсиране на стопани в необлагодетелствани райони за пръв път се въвежда плащане и за парцели над 100 хектара. По мярка 211 за площите над 100 хектара компенсацията ще бъде 70 евро на хектар. По мярка 212 „Плащания на фермери в райони с ограничения, различни от планинските райони” за над 100 хка нивото на плащане ще бъде 20 евро на хектар.

 

„Повишаването на интереса на земеделските стопани и по-доброто усвояване на средствата по компенсаторните мерки от ПРСР е основен приоритет на екипа на Министерството на земеделието и храните”, заяви заместник-министъра Светлана Боянова. Тя подчерта, че още в края на годината ще започне сериозна информационна кампания, насочена към популяризиране на възможностите за кандидатстване по т.нар. компенсаторни мерки от ПРСР.

 

 

Комитета по наблюдение разисква и възможността за прехвърляне на неусвоения бюджет по мярка 611 „Доплащания към националните плащания”, която приключи в края на 2009 г., към бюджета на мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. Решението на Комитета ще бъде включено в шестата нотификация (промяна) на ПРСР, която ще бъде изпратена за одобрение в Европейската комисия.


Комитетът по наблюдение одобри и предложението за комбиниране на договорените с ЕК държавни помощи за животновъдните ферми за отглеждане на кокошки-носачки и за производство и съхранение на мляко с възможностите за инвестиции по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. По този начин инвестиции, свързани с достигане на стандартите при производството на сурово мляко и за хуманно отношение към кокошки-носачки, кандидатите по мярка 121 ще могат да получат надбавка към размера на субсидията си, която варира между 10 и 25% в зависимост от вида инвестиции и местоположението на животновъдните обекти, както и от това, дали кандидатите за подпомагане отговарят на условията за млади фермери.


Участниците в заседанието на Комитета по наблюдение приеха също инвестиционните предложения в сектора производство на плодове и зеленчуци да имат приоритет и да получават повече точки при класирането от Държавен фонд „Земеделие”. Целта на промяната е да се стимулира родното производство, тъй като това е единственият сектор от българското земеделие, при който вносът надвишава износа. Салдото при зеленчуците е минус 56,3 млн. лева за 2009 г., а при плодовете - минус 47,2 млн. лева.
Промени по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” има и по отношение на подпомагането на пчеларите. Досега по мярката за закупуване на нови празни кошери можеха да кандидатстват пчелари с над 100 пчелни семейства. Собствениците на по-малки пчелини бяха подпомагани по Националната програма по пчеларство.

 

По инициатива на Комитета по наблюдение Управляващият орган на ПРСР ще предложи на Брюксел по мярка 121 да се подпомагат собствениците на пчелни семейства с над 150 кошера. Стопаните с по-малък брой семейства ще имат право на финансиране по Националната програма по пчеларство.


Приоритет при обработката и класирането по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” ще имат и проекти на земеделски стопани, получили финансиране по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”, стана ясно по време на заседанието на Комитета по наблюдение. По мярка 141 бе решено да отпадне и изискването за максимална възраст от 60 години за кандидатите, като целта е да се увеличи броят на допустимите за подпомагане земеделски производители. Също с цел разширяване обхвата на мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” Управляващият орган на ПРСР предлага фермерите да представят документ за ползване само на тази земя, с която се участва при формирането на минимален икономически размер на стопанството – т.е. на 1 икономическа единица.


За полупазарните стопанства се предвижда допълнителна подкрепа и чрез разширяване на комплекта съветнически услуги по по мярка 143 „Предоставяне на съвети и консултиране в земеделието в България и Румъния”. Фермерите, които са получили финансиране по мярка 141, ще могат да ползват допълнителни съвети от Националната служба за съвети в земеделието. Те ще ползват консултации за кандидатстване по мярка 214 „Агроекологични плащания”, за изпълнение на одобрения проект по мярка 141 и водене на счетоводството, както и специфични съвети в областта на животновъдството и растениевъдството.
Изменения се предвиждат и по мярка 142 „Създаване на организации на производители”. Освен физически лица и еднолични търговци, до 50% от общия брой на членовете на организацията ще могат да бъдат юридически лица (с изключение на юридическите лица с нестопанска цел).