Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

МЗХ обсъжда прехвърляне на средства от Гаранционния фонд към мярка 121

В Министерството на земеделието и храните (МЗХ) се обсъждат варианти за прехвърляне на средства от Гаранционния фонд за финансиране на проекти по мярка 121 от ПРСР 2007-2013 г.

МЗХ обсъжда прехвърляне на средства от Гаранционния фонд към мярка 121
Автор: Фермер.БГ
© снимка: Фермер.БГ

В Министерството на земеделието и храните (МЗХ) се обсъждат варианти за прехвърляне на средства от Гаранционния фонд за финансиране на проекти по мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” от ПРСР 2007-2013 г., съобщиха за Фермер.БГ източници от Министерството. Малко под 100 млн. лв. има в Гаранционния фонд и се обсъжда пренасочването на около 1/3 от тях за финансиране на проекти по мярка 121.

 

Преди две седмици от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) обявиха одобрени 84 проекта по мярка 121. По информация на фонда в следващите седмици ще бъдат одобрени субсидии в размер на още около 85 млн. лв. От ДФЗ обаче, изрично подчертаха, че предложенията се разглеждат в условията на ограничен бюджет. Общият брой на подадените проектни предложения по мярката е близо 1 000.

 

Още през месец април на въпрос на Фермер.БГ има ли резерви и как ще бъдат финансирани всички подадени проекти по мярка 121, зам.-министър Явор Гечев коментира: „Търсим вътрешни възможности по програмата, за да може да има повече средства за мярка 121. Има остатъчни средства и проверяваме колко са тези средства, за да се прецени могат ли да бъдат прехвърлени допълнителни средства към мярка 121“.

 

Пак през април от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) заявиха категорично, че Националният гаранционен фонд може да компенсира липсата на пари за проектите по мярка 121 от ПРСР 2007-2013 г. и земеделските производители да ползват пари по гаранционната схема.

 

По информация на Самуил Шидеров, изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд (НГФ), от общия брой подкрепени в България кредити от Гаранционната схема по ПРСР 2007-2013 г. най-голям интерес има от страна на бенефициенти с проекти по мярка 121. По думите на Шидеров по мярка 121 са подкрепени общо 211 проекта като общата стойност на заемите по мярката е в размер на 67.8 млн. лв.

 

Ако не бъде намерено решение за прехвърляне на средства към мярка 121 около 500 проекта ще останат без финансиране. Основна част от застрашените проекти са на малки земеделски производители, развиващи дейност в секторите зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
84 са одобрените до момента проекти по мярка 121 по ПРСР 2007-2013 г. (СПИСЪК)
 
Елена Иванова, МЗХ: Предстои подписването на договорите по мярка 121 на ПРСР
 
ЕК, ДФЗ и бранша обсъдиха прехвърляне на средства от Гаранционния фонд към м. 121
 

Резонни ли са поисканите оставки на експерти от МЗХГ?

news