Въпреки, че хиляда пъти се каза, че протестите на зърнопроизводителите не са заради субсидиите, в медиите (тези с договори за информационно обслужване) отново се тръби, че земеделците били недоволни от субсидиите. Слугинажът на Мирослав Найденов се опитва да изкара фермерите "сърдитковци", защото едва ли не са започнали да си получават парите с един ден закъснение.

Задачата на ведомството сега е, чрез купеното си информационно пространство да убеди обеществото, че за протест се подготвя една тълпа земеделци, които перманентно били недоволни.

Секторът обаче заявява, че протестите не са заради субсидиите или времето, в което са получени помощите, въпреки, че и това е достатъчен повод, а заради отдавна натрупващите се проблеми, които не намират решение. На думи управляващите заявяват воля за промяна, а после забравят какво са говорили и обещавали.

Пример за това е меморандумът на НАЗ с премиера Борисов, министрите Дянков и Найденов. Под документа стоят техните подписи като гаранция, че исканията ще бъдат изпълнени и въпреки това не се работи в тази посока. Затова с основание секторът заявява, че иска оставки и най-вече тази на Мирослав Найденов.

Медийният слугинаж на МЗХ обаче работи в друга посока, вместо да разкаже на обществото какви са проблемите и да обясни защо фермерите излизат на улицата се пускат "удобни" новини.

Вчера в Агенция "Фокус" пък се появи новина с мнението на председателя на комисията по земеделие в парламента Десислава Танева, която каза, че не било сериозно да се иска оставката на Мирослав Найденов.

Депутатката уверява, че стриктното изпълнение на процедурите по регламенти, по които България е страна и забавянето с три дни на директните плащания, не е основание за оставка на министъра, с което отново се изкривява темата към субсидиите. "Няма никакви основания. Напротив – в година на криза, в година, в която други съседни страни нямаха изобщо национални доплащания за земеделските производители и получиха по-малко средства, отколкото предходната година, нашият министър постигна успех, като защити бюджет, който е и по-висок от предната година”, споделя Танева.

Коментарът продължава с изречението: „Не може за процедурни забавяния, по повод изчиствания на застъпвания на площите, да се иска оставка на министъра. Нали приемате, че това не звучи сериозно” и още: "Всички точки от меморандума между правителството и НАЗ са в процес на изпълнение в рамките на възможностите. Това, което към момента все още не е финализирано от исканията на зърнопроизводителите, е нотификацията за акциза на горивата".

 

Протестите на земеделските производители ще бъдат в понеделник по градове от 10.00 ч.  Източник на Фермер.БГ от СДВР довери, че  МВР  е забранило в София да се протестира с трактори и друга тежка селскостопанска техника и има заповед за забрана допускането на протести с трактори след табелата "София". Уведомена е и жандармерията.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 

НАЗ вади мемoрандума с правителството, който не се изпълнява