Европейското законодателство забранявало държавата да плаща на частнопрактикуващите ветеринари, отговориха от МЗХ след като Фермер.БГ съобщи, че на ветеринарите се предлагат странни договори, които едва ли не са длъжни  да подпишат до утре.  Специалистите обаче не са съгласни с така формулираните договори, няма да ги подпишат и дори ще ги атакуват пред Административния съд.

В съобщение на МЗХ и НВМС се посочва, че държавата не може да продължава да плаща на частнопрактикуващите лекари за изпълнение на имуно-профилактичната програма, тъй като това противоречало на европейското законодателство. Обяснява се още, че според чл. 10 от Регламент (ЕО) № 1857/ 2006 това е държавна помощ “предоставена за компенсиране разходите на земеделски стопани по предотвратяване и унищожаване на болести по растения и животни или на нашествия от вредители, направени за медицински прегледи, изследвания и други скринингови мерки, закупуване и прилагане на ваксини...”. Според изискванията на регламента такъв тип помощ може да се прилага реално до четири години след влизането на България в Европейския съюз. 

"Поради тази причина на частнопрактикуващите ветеринарни лекари бе предложено да сключат индивидуални договори за маркиране на животните и за въвеждане на данните в информационната система на Националната ветеринарномедицинска служба, както и за издаване на документи за движение на животните",твърдят от НВМС. Другата новост е, че с предстоящите промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност фермерите ще получат възможност сами да избират кои ветеринарни лекари да ги обслужват, ще сключват договори с тях и ще заплащат за услугите им. Само за последните две години за работата на частите ветеринари държавата им и е изплатила над 23 млн. лева.

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!