Правителството ще гласува освобождаването от длъжност на досегашния председател на Държавната агенция по горите Георги Костов. Преди няколко дни доцент Костов беше назначен за заместник-министър на земеделието и храните, а агенцията беше преобразувана в изпълнителна към земеделското министерство.

На днешното заседание на кабинета се очаква също разглеждане на бюджета за 2010 година по министерства. Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков обяви, че през следващата година всички министерства ще имат намалени бюджети в сравнение с тази. Изключение правят Министерството на спорта и още едно ведомство, което ще стане ясно днес.

Възможно ли е другото министерство, което ще има по-голям бюджет за следващата година да е Земеделското...? Според думите на зам.-министър Цветан Димитров МЗХ със сигурност ще получи по-голям бюджет за следващата година. Ето какво коментира той преди дни пред Фермер.БГ в отговор на въпрос реално възможно ли е увеличаване на средствата за сектора:

„Не е въпрос на вярване и невярване, а е въпрос на приоритети в политиката на Правителството. След като сме извели земеделието като един от приоритетите на това правителство, смея да твърдя, че финансовите искания на МЗХ за увеличаване на бюджета за 2010 г. ще бъдат изпълнени. Не бих се ангажирал с точната цифра в момента, но при всички положения сумите ще са по-големи – приближават се до двойно увеличение от заложените през тази година 60 млн. лв”.

Днес управляващите могат да докажат реално, а не само на думи, че земеделският сектор е приоритетен в политиката на правителството като дадат зелена светлина за по-висок бюджет на МЗХ.