Фермер.БГ разговаря със зам.министърът на земеделието г-жа Светлана Боянова относно новата мярка 114 „Използване на консултански услуги от фермери и собственици на гори”, и възможностите, които тя дава на фермерите за получаване на финансиране за ползваните от тях консултанску услуги.

-

Г-жо Боянова, фермерите още от стартирането на ПРСР 2007-2013,няколкократно са заявявали, че за много фермери сумите за консултантски услуги по изработката на проект по програмата са пречка пред тях и ги отказва от кандидатстване още на старта. МЗХ подготвя наредба по която фермерите, вече ще могат да кандидатстват за финансиране в размер на 80% за тези консултантски услуги. Кажете ни накратко процедурата по която фермерите ще кандидатстват за тази помощ, най-важните моменти?

 

Бенефициенти по мярката могат са фермери и собственици на гори. Фермерите могат да бъдат физически или юридически лица, които са регистрирани в ИСАК и/или са регистрирани като земеделски производители по реда на Наредба №3 от 1999 г.

 

Кандидатите за финансова помощ ще подават заявление за подпомагане в Областната дирекция на Разплащателната агенция по постоянен адрес или по адрес на седалището на юридическото лице. В заявлението ще посочват за кои дейности от комплекта консултации кандидатстват за подпомагане. Започването и приключването на приема на заявления за подпомагане ще се определят със заповед на изпълнителния директор на Разплащателната агенция.
 
След приключване на процедурите по проверка и одобрение Разплащателната агенция ще създаде регистър на одобрените кандидати за ползване на консултантски услуги по мярка 114 за съответната година в областта на земеделието и регистър одобрените кандидати за ползване на консултантски услуги по мярка 114 за съответната година в областта на земеделието
 

След включване в регистъра на одобрените бенефициенти по мярката фермерите/собствениците на гори ще си избират консултант, който е в Регистъра на консултантите, които имат право да предоставят консултантски услуги по мярката, и сключват договор с него за получаване на комплект консултации.

 
Относно изплащането на субсидията в размер на 80% , предвидена в мярката за безвъзмездна помощ за консултантски услуги: Какъв ще е срокът за изплащане на субсидията, след представяне на съответните документи - фактури, договор и др., описани в наредбата?
 

Извършените разходи за консултантски услуги и заплащането им от земеделския стопанин или собственика на гори трябва да бъдат доказани с фактури, в които трябва ясно да се посочват елементите от комплекта консултации по дейностите. Към счетоводните документи  ще се прилага копие от сключения договор между консултанта и фермера или собственика на гори и един подписан оригинален екземпляр на писмен доклад и чек-листа, по модел на съдържанието, който е посочен в наредбата по мярка 114.

 За изплащане на финансовата помощ ползвателят на помощта подава заявка за плащане в Областната дирекция - отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция" (ОДФ - РРА - РА) по  постоянен адрес или по седалището на ползвателя на помощта. В срок до два месеца от подаване на заявката за плащане РА извършва административни проверки на представените документи, заявените данни и други обстоятелства, свързани със заявката за плащане; одобрява или мотивирано отказва със заповед на изпълнителния директор на РА изплащането на финансовата помощ след извършен анализ за съответствие по документи между одобреното заявление за подпомагане и извършените разходи; изплаща одобрената финансова помощ. По мярката няма да има междинни плащания.
 
 

Фермерите остават с впечатление, че могат да получат финансиране по тази мярка единствено за консултантски услуги при разработването на техен проект за кандидатстване по ПРСР 2007-2013. Това така ли е или мярката обхваща и по-голям спектър на консултантски услуги, които ще могат да ползват стопаните?

 

В чл.3 на наредбата по мярка 114, която се очаква да бъде обнародвана в Държавен вестник през първата десетдневка на месец октомври е посочено, че консултантски услуги за целите на настоящата наредба са комплект от консултации, които обхващат оценка, предоставяне на информация и съвети, предоставени на земеделския стопанин или собственик на гори от доставчик на консултантски услуги, определен като консултант, който е вписан в Регистъра на консултантите по към Министерство на земеделието и храните.

 

В комплекта консултации за фермерите се включват задължителни консултантски услуги и допълнителни консултантски услуги. Комплектът консултации за собствениците на гори включва съвети за: запознаване с горското законодателство, планиране на лесовъдски дейности, запознаване със съвременни практики за стопанисване на горите, вещно право, екосистемни ползи от горите, превенция и защита на горите от пожари, насекоми и болести.

 

Задължителните консултантски услуги за фермерите са определени като група А и включват оценка на стопанството и установяване на подобрения във връзка с кръстосаното съответствие (или с други думи законоустановените изисквания за управление и условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние) и стандарти за безопасност на труда, основани на законодателството на Европейския съюз. Предвидено е да има най-малко едно посещение на стопанството, което е свързано с изготвянето на оценка на стопанството за изпълнение на посочените изисквания.

 

Допълнителните консултантски услуги са определени като група Б с три компонента:

     Компонент Б1 се състои от консултации по управлението на стопанството, които могат да включват:

- разработване на маркетингов анализ, на базата на заявени потребности на фермера с цел да се определи как да се подобри общото икономическото състояние на стопанството (общата производителност на стопанството), включително съвети за диверсификация на земеделските дейности, където е приложимо; предоставяне на съвети относно организацията и управлението на стопанството; изисквания за водене на счетоводство в областта на земеделието;

- възможности за участие на фермера в организации на производители;

    

    Компонент Б2 се състои отспецифични консултации в областта на растениевъдството и/или животновъдството, които могат да включват:

- технологии за производство в растениевъдството (включително изготвяне на технологични карти, сеитбооброт, съвети за обработка на почвата, прибиране и съхранение на продукцията);

- препоръки за торене (включително взимане на почвени проби, почвени анализи, определяне на торови норми и срокове за торене, начини за съхранение на торовете);

- препоръки за водене на растителнозащитни мероприятия (включително използване на инсектициди, фунгициди, хербициди, биопрепарати и др.);

- препоръки за напояване/отводняване (включително избор на начин за напояване, поливен режим, поливни норми, водоспестяващи и екологосъобразни технологии и техники за напояване);

- технологии за отглеждане на животните (включително избор на видове животни, подходящи породи, системи за отглеждане и хранене);

- ветеринарномедицински въпроси (включително стопанско значими заболявания при животните, стандарти за хигиена).

 

    Компонент Б3 се състои от консултации, които се предоставят на кандидати и/или одобрени за подпомагане по мярка 214 „Агроекологични плащания” от ПРСР за:

- да им се съдейства в избора на най-подходящите направления или комбинация от направления за техните стопанства;

- да бъде оказана подкрепа за успешна подготовка на първоначалните документи за кандидатстване за отделни агроекологични пакети по мярката;

- осигуряване на съветнически услуги по време на изпълнение на агроекологичния ангажимент с цел подпомагане в разбирането и правилното прилагане на установените изисквания за управление.

 

На срещата със земеделските стопани, която се проведе наскоро във Велико Търново, г-жа Боянова заяви, че консултантските компании ще трябва да отговарят на строги изисквания, за да може да се получи помощта от фермерите. Какви ще са изискванията към консултантите предоставящи услуги, допуснати за подпомагане по мярката, за да се получи помощта?


Институциите и организациите, които могат да осигуряват консултантските услуги по реда на  наредбата по мярка 114 трябва да имат квалифициран персонал;  да имат опит в консултантските услуги в областта на земеделието; да докажат надеждност по отношение на изискванията, условията и стандартите, посочени в букви „а” и „б” от втора алинея от чл. 24, параграф 1 от Регламент (ЕО) 1698/2005 г.;  да имат административна и техническа осигуреност.


За изпълнение на посочените изисквания Консултантите в областта на земеделието трябва да отговарят на следните критерии:

 

1. ръководителят на организацията да има минимум 2 години консултантски опит в областта на земеделието и/или организацията да има минимум 2 години опит в консултантската дейност в земеделието.

2. в персонала на организацията да има структуриран „Консултантски екип” в състав от минимум трима експерти, по един в следните области:

а) растениевъдство;
б) животновъдство;
в) икономика.

3. минимум един експерт от Консултантския екип трябва да бъде посочен като отговарящ за консултациите по законоустановените изисквания за управление и условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, предвидени в членове 5 и 6 от Регламент (EО) № 73/2009 и приложения II и IІІ към него.

 

За изпълнение на изискванията за административна и техническа осигуреност Консултантите в областта на земеделието трябва да имат подходящо офис оборудване и транспортни средства за посещения на стопанствата.

 

При предоставяне на консултантските услуги по реда на наредбата по мярка 114 консултантските организации както и персоналът им, ангажиран в предоставянето на консултантските услуги по реда на тази наредба не трябва да са търговски представители или посредници на фирми в областта на търговията със земеделска или горска техника, торове, семена и посадъчен материал, препарати за растителна защита, ветеринарно-медицински препарати, животни за разплод, както и други материали, инструменти и консумативи, използвани при отглеждането на растения и животни в земеделските стопанства.

 

Кога очаквате новата мярка да заработи и да бъде отворена за кандидатстване?

Както вече беше посочено, очаква се през първата десетдневка на месец октомври да бъде обнародвана в ДВ наредбата по мярка 114. След обнародването на наредбата при спазване на съответните срокове за обявяване ще бъде издадена заповед на изпълнителния директор на РА за започването и приключването на приема на заявления за подпомагане В заповедта ще се посочат сроковете за кандидатстване, както и бюджетът за предоставяне на финансова помощ за консултантски услуги по реда на наредбата за конкретния прием. След издаване на заповедта за започване приема на заявления за подпомагане, съобщението ще се публикува на електронните страници на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Разплащателната агенция (РА) най-малко 15 календарни дни преди началната дата на приема и ще се постави на общодостъпно място в областните разплащателни агенции и областните дирекции на МЗХ. Може да бъде посочено като индикативен период на отваряне на мярката последната седмица на месец октомври или първата седмица на месец ноември.