Муди Интернешънъл България има удоволствието да Ви покани на конференция и обучение, свързани с изискванията на международния стандарт за добри селскостопански практики – GlobalGAP. Конференцията „GlobalGAP – безопасност, качество и пазарен гарант” ще се проведе от 10,30 часа на 24 и 25 февруари 2011 г. в Хотел Новотел, гр. Пловдив.

В работната програма на форума участват авторитетни експерти в областта на сертификацията на плодове и зеленчуци. През първия ден ще бъде направена презентация за изискванията на стандарта GlobalGAP и предложени практични съвети към българските производители за ползите и предимствата от въвеждането му. Състоянието на аграрния бизнес в България и реалните възможности за износ на български плодове и зеленчуци в рамките на Европейския съюз и света, са също сред темите на конференцията. Вторият ден се провежда под формата на обучение по изискванията на GlobalGAP. На регистрираните участници се издава сертификат.

 

GlobalGAP е най-популярният и най-разпространен стандарт в света за добри селскостопански практики, който започва да се налага в глобален мащаб в началото на 21 век. Стандартът се фокусира върху производството на суровини, като най-разпространена в момента е сертификацията на свежи плодове и зеленчуци. GlobalGAP включва изисквания за интегрирано управление на културите и вредителите, осигуряване на безопасност на продукцията, защитата на околната среда от замърсители и гарантиране на безопасни и здравословни условия на труд за селскостопанските работници. Въвеждането на стандарта означава, че земеделският производител приема да следва добрите производствени практики – рационално да използва торове, да внимава в избора на пестициди и да спазва предписанията при употребата им, да спазва карантинните периоди и др.

 

Международната група Муди Интернешънъл е сред водещите компании в света в областите на сертифициране на системи за управление спрямо международните стандарти, продуктова сертификация, инспекция и обучение.

 

Муди Интернешънъл е първата компания в България, която предлага сертифициране спрямо изискванията на GlobalGAP.

Регионалният офис на компанията в Пловдив управлява на национално ниво схемата за сертификация по GlobalGAP за цяла България. Компанията провежда проактивна политика, насочена към заинтересованите страни и има за цел да популяризира добрите земеделски практики и приоритетите в областта на безопасността на продуктите в хранителния сектор в региона и страната.

 

Сертификацията по GlobalGAP е приложимa както за индивидуални производители, така и за сдружения от производители, които се стремят да отговорят на очакванията на потребителите относно сигурността на хранителните продукти и опазването на околната среда.

 

Тъй като в България процесът е много изостанал, търговските вериги поддържат гратисен период за България, като изчакват прилагането сред доставчиците на международните стандарти. Очаква се този гратисен период да изтече през 2011г. Нещо повече, българските производители няма да могат да предлагат стоката си на високи цени на европейските пазари и няма да са конкурентни на производителите от съседните ни държави, ако не въведат международния стандарт GlobalGAP.

 

„Всички големи търговски вериги в света, включително и тези, които присъстват на българския пазар изискват от производителите – доставчиците гаранция за безопасност на доставяните продукти. Тази гаранция се изразява в сертификация, чрез независим контрол на проиводствения процес от „почвата до масата”. Селскостопанските производители на плодове, зеленчуци и продукти от животински произход, както и аквакултури, трябва да гарантират безопасността на своите продукти чрез прилагане на международните добри селскостопански практики - GlobalGAP, доказано с международно признат сертификат. Преработвателите на тези продукти гарантират безопасността на процесите, които изпълняват и съответно продуктите, които създават, чрез прилагане на системи за управление на безопасността на хранотелните продукти – FS 22000, BRC, IFS. Дистрибуторите трябва също да разполагат с такава система за безопасност и съответната сертификация. Само такива продукти, чиято безопасност може да бъде проследена по веригата стигат до щандовете на големите търговски вериги в света и до крайните потребители, коментира Иван Савов, управляващ съдружник на Муди Интернешънъл и заместник-председател на Сертификационния комитет на GlobalGAP.

 

 

бул. Шипченски проход 9, ет.2, офис 6, 1111 София

тел./факс +359 2 491 88 80; 950 06 40

e-mail: [email protected]



ул. Хан Кубрат № 1, 4000 Пловдив, Делови център Пловдив

тел: +359 888 893 150

e-mail: [email protected]



www.moody.bg; www.cme.moody.bg; http://mi-news.moody.bg/