Дузина чужденци от различни краища на света се събраха през  уикенда във великотърновското село Иванча за да обсъдият земеделските политики и възможностите за помощ към българските фермери, които се трудят за да произведат органична продукция.


Всичките чуждестранни гости, дошли в Иванча, живеят от няколко години в различни български села, а това, което ги свързва е членството в международна фермерска мрежа. Организацията се нарича WWOOF, а българското формирование е част от глобалната мрежа, имаща за цел да подпомогне съществуването и развитието на биофермерите.  Една от главните цели на  WWOOF в България е да поддържа биофермерството чрез свързване на фермите с млади енергични доброволци, които имат искрен интерес към биоземеделието и биохраните. Доброволците могат да се включат към мрежата и да се свържат с фермите директно, да ги попитат кога и за колко време биха имали нужда от помощ, колко дена на седмица и колко часа на ден. Максималният брой работни часове, които фермерът може да поиска от доброволеца, е 36 часа на седмица. В замяна на доброволческия труд, домакините трябва да осигурят на доброволеца безплатно преспиване и храна три пъти на ден. Във Великотърновска област вече има няколко доброволци, а любопитното е, че те са предимно чужденци – пример за това са младежите Греам и Кейт от Никюп.

„В организацията има много българи, но не всички са достатъчно активни. Срещата ни е с цел да обсъдим изтичащата година, какво постигнахме, каква е визията ни за бъдещето и привличането на повече хора, които да имат отношение към природосъобразния начин на живот и най-вече интерес в биоземеделските практики”, разказа пред репортер на Фермер.БГ председателката на WWOOF Катриона Брейди. Шотландката е у нас от пет години. Много добре е запозната със земеделските дейности, а съпругът й е преподавател по агрокултури в Шотландия. Сега  Катриона живее в село Жилина, край Своге и поддържа усилена кореспонденция с доброволците от цялата страна. 


По време на срещата, която се проведе в просторния двор на стара къща, купена от англичани, се коментира, че една от належащите задачи на WWOOF е популяризирането на движението и използването на доброволчески труд от все повече български биоферми. Членството в сдружението е безплатно и дава достъп на фермерите до базата-данни от доброволци. В момента организацията стартира система за членство по пощата за традиционни български фермери, които не ползват интернет. „Когато те се свържат с нас чрез писмо, ние ще ги посетим, ще им помогнем да напишат профил за представянето си, и ще споделим с тях своя опит в биофермерството”, каза председателката и допълни, че в момента българската мрежа на WWOOF включва над 1000  съмишленици и около 40 биоферми и биопроекти, където доброволците могат да отидат. Около 200 от доброволците са млади българи.
 
Организацията помага не само при намирането на доброволна работна ръка, но благодарение на своите контакти се опитва да помогне на фермерите да реализират еко продукция та си на пазара. „Контактуваме с магазини за биохрани, някои наши членове си направиха сайтове, където продават продукцията, дори имат поръчки от Англия”, съобщи още Катриона Брейди. На въпрос как се е зарадила тази благородна идея, тя каза че в това отношение организацията има дълга и любопитна история.  Първоначално наречено Трудови уикенди в биоферми, сдружението WWOOF се появило през есента на 1971 г. в Англия, когато една лондонска секретарка, Сю Копард, осъзнава нуждата от достъп до природата за хора като нея, които иначе нямат тези средства или възможности, и които са запалени по биодвижението.  Идеята й започнала с един пробен трудов уикенд за 4-ма души, организиран от нея  в биодинамичната ферма на Емерсън Колидж в Съсекс. Уикендът пожънал голям успех и движението бързо набрало инерция. Скоро много други биофермери и дребни стопани изявили желание да приемат хора, готови да работят на този принцип. Напливът на желаещи да излязат и се трудят сред природата се оказал много голям. Домакините и доброволците създавали нови приятелства и изпитвали удоволствие от общата работа и споделянето на опит. Постепенно движението става международно и помага на хората да споделят опита си в природосъобразния начин на живот.
   

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!