x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как да спре източването на бюджета по мярка 10?

Националната Био Асоциация предлага допълнения към новите правила за прилагане на мярка „Агроекология и климат“

Как да спре източването на бюджета по мярка 10?
Автор: Фермер.БГ
снимка: pixabay.com
Предложените от аграрното министерство промени в наредбата по мярка 10 „Агроекология и климат“ не са достатъчни, за да се ограничи възможността за източване на средства от европейския и републиканския бюджет, обяви Националната Био Асоциация.
 
 
Сдружението разпространи свое становище по проекта за изменение и допълнение на Наредба №7 за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Общественото обсъждане на предложените промени е до 17 февруари.
 
Да се определи таван на подпомаганите площи от 50 ха/500 дка по всички направления по агроекологичните мерки 10 и 11 е едно от предложенията на биопроизводителите.
 
Да се намали финансовото подпомагане по направлението за превръщане на обработваеми земи в постоянно затревени площи. Редица стопани целенасочено арендуват негодни за ползване площи на ниска рента, като мочурища, глини, солници, площи, които естествено се наводняват. Впоследствие те не извършват дейност по тях, а просто ги заявяват по визираното направление, обясняват от Асоциацията.
 
До 31 юли на следващата година Държавен фонд земеделие (ДФЗ) да уведомява писмено бенефициентите за извършени и/или неизвършени плащания по тях. Този срок е реално 1 месец след крайния срок, в който се извършват плащанията, базирани на площ. В момента такъв изцяло липсва, твърдят биопроизводителите.
 
Министърът на земеделието служебно да гарантира бюджет за земеделски стопанства, които прилагат агроекологични дейности по мярка 10, като същевременно стопанствата са изцяло биологични и са в приоритетния сектор „Плодове и зеленчуци“.
 
Да се редуцират санкциите към коректни земеделски стопани, които биват глобявани поради липсваща точна методика. Асоциацията критикува ДФЗ заради постоянно променящите се начини за измерване на земеделските парцели.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Биопроизводители с остра критика за проекта за Закона за земята
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news