Млекопроизводителите се събират на събор на връх Шипка днес. Очаква се в 12:00 часа министърът на земеделието Мирослав Найденов да се включи в срещата.

Фермер.БГ припомня, че инициатор на събора е Националната асоциация на млекопроизводителите. Председателят Андриан Цаконски предложи всички председатели на браншови организации от животновъдството да подадат оставки и на днешния събор организациите да се обединят в една и да се избере нов председател. Според Цаконски - само така може да започне обединението на представителите от животновъдния отрасъл.

В момента разделението в сектора е много голямо. Освен Националната асоциация на млекопроизводителите, съществуват още три асоциации – Националната асоциация на животновъдите в България, Националната развъдна асоциация на млеко- и месопреработвателите и Браншовият съюз на животновъдите.

Много млекопроизводители няма да присъстват днес на общия събор, тъй като между асоциациите съществуват конфликти и спорове. Участие в срещата на Шипка отказа председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов, който не смята да си подава оставката. Според него асоциацията на Андриан Цаконски е нелегитимна.

Очаквайте подробности и видео от събора на млекопроизводителите на връх Шипка.