Борбата за справедливост на младите фермери, чиито проекти за разсадници бяха анулирани заради административна грешка, продължава.

На 25.05.2010 г. земеделци, засегнати от казуса официално регистрираха и публикуваха петиция с молба за съдействие от Европейските институции, след като преди малко повече от два месеца Държавен фонд „Земеделие” взе решение проектите на тези фермери, които са отхвърлени заради липсата на разрешително от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС), да не бъдат преразгледани. С това решение всъщност се получи ситуация, при коята заради грешки на управляващите и администрацията, десетки бенефициенти остават ощетени и няма да получат финансиране на проектите си за разсадници по мярка 112.

Фермер.БГ припомня, че при подаване на проектите не се е изисквало разрешение от ИАСАС по Наредба №9. Въпросните проекти са подадени без посочения документ по време на старото ръководство на ДФЗ. В последствие, на бенефициентите е казано, че могат да подадат документа от ИАСАС със задна дата, което много от тях са направили в рамките на 10 дни. Въпреки това обаче много проекти са били отхвърлени. Фермерите се надяваха отхвърлените проекти да бъдат преразгледани отново, за да получат възможност за финансиране. Това обаче така и не се случи след като Управляващия орган на ПРСР окончателно потвърди решението на ДФЗ тези проекти да не бъдат преразгледани.

Публикуваме пълния текст на петицията, с която фермерите търсят помощ от Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП:

ДО Г-Н ЕВРОКОМИСАРЯ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ И РАЗВИТИЕ
НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ДАЧИАН ЧОЛОШ

ДО Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ
И РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ
ПАРЛАМЕНТ ПАОЛО ДЕ КАСТРО

ДО Г-ДА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ И ЧЛЕНОВЕТЕ
НА КОМИСИЯТА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ И РАЗВИТИЕ НА
СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Уважаеми Г-н Еврокомисар!
Уважаеми Г-н Председател!
Уважаеми Г-да Зам.-Председатели!

Ние сме младите фермери, кандидатствали по мярка 112 ” Създаване на стопанства на млади фермери” от Програмата за развитие на селските райони, станали популярни като Проектите с разсадници, несправедливо отхвърлени заради чиновнически грешки.
След като нашата страна беше приета в ЕС, ние решихме да се възползваме от европейското подпомагане в областа на земеделието – мярка 112 ” Създаване на стопанства на млади фермери” от Програмата за развитие на селските райони. Мнозина ни предупреждаваха, че си губим времето и парите, защото у нас на всички е ясно как се печелят проекти и кой може да спечели проект, а ние сме едни от многото обикновени и бедни хора, които не се вписват в този смисъл. В същото време държавни чиновници от Службата за съвети в земеделието ни убеждаваха, че вече нещата са се променили и всички сме равни пред Закона, така че да кандидатстваме. Май излязоха прави тези, които ни казваха, че европейските пари не са за простосмъртните...

Простата аритметика показва, че за 5 години ние, стотината млади фермери, щяхме да получим около 250 000 евро, докато дъщерята на бившия зам.-министър на земеделието Димитър Пейчев - Галина Пейчева-Митева е получила 1 562 912 лв. през 2009 г. - само три пъти повече, отколкото щяхме да вземем ние всичките. Но пък си ги е взела, за разлика от нас, за които остана „удоволствието” да похарчим по няколко хиляди лева, взети дори от някои от нас на заем ...

Другият парадокс е, че при едни и същи уж равни условия от 147 проекта с разсадници около 100 са отхвърлени, а останалите са получили вече 50% от субсидията.

ТАКА ЛИ Я ЗАМИСЛЯХТЕ ПОМОЩТА ЗА НАШЕТО ЗЕМЕДЕЛИЕ, УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА?!

Ние се обръщаме към вас, защото в България май не остана инстанция и личност, която да не сме занимавали и молили за съдействие и справедливост, но понеже повечето от нас са съвсем обикновенни и бедни хора, защо да ни обръща някой внимание ...
В голямата си част не можем да си позволим дори да потърсим правата си по съдебен път, защото това е доста скъпо за нас, а вероятно ще стане и прекалено късно, понеже парите по тази програма ще бъдат изчерпани; в потвърждение на това ето какво казва един от тези бюрократи:

“Нищо не може да се направи по въпроса, вината не е ваша, ние съжаляваме, че съдбата ви е била такава. Попитах го дали единственият начин е да водим дела. Той ми каза: Ами да, водете дела, няма проблем, ще ни съдите, делата ще се проточат 3-4 години.” / в. ТРУД, 21.01.10 /

Този пример е достатъчен да илюстрира арогантното отношение, което проявяват към нас тези самозабравили се чиновници.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА! НИЕ РАЗЧИТАМЕ НА ВАС И СИЛНО СЕ НАДЯВАМЕ ДА НЕ МИСЛИТЕ И ВИЕ, ЧЕ „ТАКАВА Е БИЛА СЪДБАТА НИ” И ДА НАМЕРИТЕ НАЧИН ДА ПОМОГНЕТЕ НА СПРАВЕДЛИВАТА НИ КАУЗА. ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ОБИКНОВЕНО ВСЕ НЯКОЙ ОТ ЕВРОПА ТРЯБВА ДА КАЗВА НА ВЛАСТИТЕ КАКВО ТРЯБВА ДА СВЪРШАТ – ОЧАКВАМЕ И ТОЗИ ПЪТ ДА ГО НАПРАВИТЕ!

От потърпевшите, около 100 млади фермери от България, които все още не са изгубили надежда за справедливост!

Всеки, който желае да подкрепи справедливата ни кауза може да го направи на следния линк:
http://www.bgpetition.com/razsadnicite/index.html

Още по темата:

Отхвърлените проекти за разсадници без документ от ИАСАС няма да се преразглеждат

Млади фермери преживяха кошмарна година заради проекти с разсадници и останаха без финансиране

Все още няма решение по казуса с проектите на млади фермери с разсадници

Млади фермери с разсадници все още в неведение за проектите си заради проблеми с документ от ИАСАС

Проекти по Млад фермер анулирани заради липса на документ, който не се е изисквал при кандидатстването

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!