Митинг срещу ниските изкупни цени на зеленчуците ще се проведе утре на международния път E 79 край Струмяни. Причина за протеста са критично ниските изкупни цени на килограм домати - 10 стотинки.

 

Причината за недоволството на зеленчукопроизводителите е продължаващият контрабанден внос на зеленчуци със съмнително качество от съседните на България южни съседки. Още през 2009-а година министъра на финасите Симеон Дянков обеща , че ще бъде затегнат митническия контрол при вноса на зеленчуци от Македония, Гърция, Турция и някои арабски страни, но това така и не се случи. Имаше няколко показни медийни акции по митниците с Гърция и Македония, но дълготраен и устойчив ефект в защита на родните зеленчукопроизводители - липсва.

 

Кметът на Община Струмяни - Валентин Чиликов заяви днес, че е постигната предварителна договореност между земеделските производители и полицията, утре да не се стига до екцесии. Най-вероятно обаче, временно ще бъде спрян трафика по главния път.

 

Зеленчукопроизводителите от региона на Струмяни очакват Министерството на земеделието и храните да отреагира адекватно и да защити тяхното производство. Те очакват на протеста утре да се появи и министър Мирослав Найденов. Заради протеста Найденов отмени утрешното си участие в сливенското село Гавраилово, където ще бъде открит традиционния празник "Златна праскова 2011". На празника в Гавраилово ще присъстват зам.министър Цветан Димитров и депутата от Сливен Десислава Танева.

 

© 2011 fermer.bg