След като в началото на миналата седмица Фермер.БГ първи писа, че се очертават сериозни забавяния в изплащането на субсидиите за земеделие и за възможността за протести през Ноември-Декември, днес Министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че е спазена договорката с Националната асоциация на зърнопроизводителие (НАЗ) за националните доплащания за площ. Според него в бюджет 2011 са предвидени 293,4млн. лв. национални доплащания за площ. Той увери, че средствата ще се изплатят до 15 март 2011 г.

 

Министърът припомни, че европейския регламент разрешава националните доплащания  да се изплащат до 30 юни 2011 г. В бюджета за 2011 г. за земеделието е отделена максималната възможна сума на фона на останалите сектори в страната, които изпитват затруднения, като например здравеопазване и образование, посочи министър Найденов. В заложената в бюджета сума е спазена договореността с НАЗ национални доплащания да са 10 лв. на декар площ, като в тях е включен компонента за отпадналите облекчения за акциза върху горивата за земеделие.

 

Според Мирослав Найденов е изпълнена договореността с НАЗ за издаване своевременно на удостоверения от Държавен фонд „Земеделие” на земеделските производители за площта, подлежаща на подпомагане с цел улесняване  кредитирането им.  

По договореността за своевременно нотифициране на данъчните облекчения за земеделските производители, пък в момента тече процедура по изготвянето на такава нотификация за акциза за горивата за 2011 година. Експерти на НАЗ участват със становища в изготвянето на тези нотификации, припомни още министър Найденов.

 

По рано днес Председателя на НАЗ Радослав Христов заяви, че зърнопроизводителите подготвят протести, заради неизпълнените ангажименти от МЗХ, подписани в меморандума с НАЗ.

 

Субсидиите по линия на европейските директни плащания няма да бъдат изплатени до края на годината
12.10.2010

Министерството на финансите спъва нотификацията на акциза за горивата за земеделие
12.10.2010  коментари : 107