Министър Мирослав Найденов откри ХI-то международно изложение  „Пчеларство – Плевен 2013”.

 

„Идвам с добра новина за заетите в сектора - разширява се обхватът на Програмата по пчеларство. В новия програмен период страната ни е направила предложение секторът да бъде включен в списъка за директно подпомагане”, съобщи министър Найденов. Тази инициатива е подкрепена от нашите евродепутати в лицето на Мария Габриел.


Министър Найденов уточни, че досега действащите разпоредби за финансово подпомагане се отнасят само за регистрирани като земеделски произовдители пчелари. Голяма част от заетите в сектора обаче не се рагистрирани. Затова в Министерството на земеделието и храните е направена работна група, която разработва варианти за преодоляване на тази пречка и възможността за субсидиране на всички ангажирани в сектора. Министър Найденов каза още, че страната ни има с какво да се гордее - безспорно българският мед е с най-добри вкусови показатели. Той е една от емблемите на страната ни, наред с розовото масло и киселото мляко и затова трябва да запазим неговото качество и извоюваните позиции на международните пазари.


Има много фирми, които заблуждават потребителите, като произвеждат продукт близък по вид и вкус, наречен пчелен продукт, но той не е истински мед. Министър Найденов призова майките да заместят в менюто на своите деца захарта с пчелен мед, който е изключително полезен, особено в сезона на грипните заболявания.


На откриването на изложението присъстваха председателят на Парламентараната комисия по земеделие и гори Десислава Танева, народният представител от ПП „ГЕРБ” и член на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание Христина Янчева и областният управител на Плевен Иван Новкиришки.

 

По-късно днес Мирослав Найденов и Десислава Танева ще присъстват на заключителната дискусия на Националната среща на земеделските производители, която се провежда в к.к. Златни пясъци.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!