Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов представи политиката на българското правителство в областта на селското стопанство пред Клуба на дипломатите-икономисти, в който членуват представители от посолствата на различни държави у нас– търговски аташета и икономически съветници. В срещата участваха представители на двадесет и две посолства на страни от Европейския съюз, САЩ, Турция, Швейцария, Норвегия и др.

Министър Найденов посочи като основен приоритет на правителството усвояването на европейските фондове. Той подчерта, че в момента по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. договорирането е 30 %, а усвояването е 16 % и припомни, че до преди една година по програмата са се усвоявали едва 4 % от средствата. Финансовият ресурс по линия на директните плащания е усвоен, подчерта министърът.

 

Основната ни цел е да изграждаме  ефективен, динамичен и модерен аграрен отрасъл в нашата страна, защото България има потенциал да произвежда качествена земеделска продукция със своите прекрасни природо-климатични условия, чиста земя и воден ресурс, посочи министърът.

 

През последните четири години делът на брутната добавена стойност (БДС), формирана в отрасъл селско стопанство е около 7-9% от общата за страната. България разполага с 3 млн. декара държавна земя, която е комасирана и правителството възнамерява да използва тази земя за съвместни инвестиции при производство на зърно и селскостопанска продукция.

Министър Найденов посочи, че в момента най-важен процес е създаването на Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска. Той съобщи, че се очаква другата седмица Стратегията за Агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска да бъде гласувана от Народно събрание, за да започне да се реализира.

 

Освен това се върна Българският държавен стандарт (БДС) за млечните продукти – кисело мляко, бяло сирене, с което не се позволява влагането на млечни добавки.  По този начин дори конвенционалните продукти се доближават до органичните, посочи министърът. Министър Найденов запозна дипломатите и с позицията на България за бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2013 г.