Земеделският министър Мирослав Найденов отново ще внесе доклад за подпомагане на земеделските производители през 2010 г. по време на днешното заседание на правителството. Припомняме, че заради доклада по време на последното заседание възникна разгорещен спор между него и финансовия министър Симеон Дянков.

Според програмата за заседанието на МС разглеждането на проекта за решение за схемите за национални доплащания и техния размер за 2010 год. е залегнато като точка 26 от дневния ред.
 
В доклада на министър Найденов става въпрос за подпомагане с 521 млн. лв на зърнопроизводители, животновъди и тютюнопроизводители. Средствата трябва да дойдат от бюджета като предстои да се използват по схеми за национални доплащания към европейските субсидии. Именно парите за тютюнопроизводство обаче създадоха през миналата седмица напрежение между земеделския и финансов министър. Според стенограмата от заседанието Симеон Дянков е съобщил, че нотифицираните 143 млн. лв за сектора " са пари от бюджета и за мен няма смисъл тези пари да се дават, особено по този начин, без да има някакъв анализ дали има алтернативна възможност за тези тютюнопроизводители".

Земеделският министър пък обяснява, че не се предвижда изплащането на премии за сектора на килограм произведен тютюн, а средства за пренасочване към друга дейност. Той допълва още, че фиксираната сума от 143 млн. лв е таванът на плащанията, които ЕС е разрешил на България, но определянето на средствата, които ще се отделят е "въпрос на разчет на бюджета за 2011 година".

Пред Фермер.БГ министър Мирослав Найденов заяви, че конфликт между него и министър Дянков няма. Той допълни, че средствата за земеделците „ще бъдат отпуснати след като се направят реални реформи. Предприели сме всички стъпки за максимално свиване на разходите на администрацията, но не и на средствата за земеделските производители. Доказателство за това е и че няма да се редуцира бюджета на ДФ „Земеделие”, а той е органът, който изплаща субсидиите, обясни Найденов.

От финансовото министерство също заявиха, че спор между двамата министри нямма. От там допълниха още, че една от главните отговорности на министъра на финансите е да търси необходимия баланс при определяне на фискалните приоритети в условията на криза.

Във връзка със създалата се ситуация от Националната асоциация на зърнопроизводителите (след като преди две седмици подписаха меморандум с управляващите за размера на националните доплащания на площ) заявиха, че ако и на днешното заседание на Министерски съвет няма внесено и одобрено решение за Националните доплащания, НАЗ ще свиква извънредно разширено свое заседание, за да се реши следващите действия на асоциацията с цел защита на интересите на зърнопроизводителите.

Още по темата:

Стенограма на Министерски Съвет за земите, зърното, тютюна, кравите и още нещо ...

Мирослав Найденов: Няма конфликт между МЗХ и Финансовото министерство относно националните доплащания за 2010

Министри очаквано се скараха за агропари на заседание на Министерски съвет