След като вчера вестник „Труд” излезе с водещо заглавие "Министри се скараха за агропари, в чийто материал се говори затова, че финансовият министър Симеон Дянков е "отрязал" на последното заседание на Министерски съвет очакваните над 521 млн. лева за подпомагане на земеделието по схемите за национални доплащания през 2010 г., Фермер.БГ разговаря с министър Найденов и му зададе въпросите, които поставиха членовете на Социалната мрежа на българските фермери.

 

Г-н Найденов имало ли е действително спор между вас и министъра на финансите Симеон Дянков по време на заседанието на МС на 16.06.2010 относно отпускането на националните доплащания на фермерите за 2010 г.?

 
Нямаме конфликт с финансовия министър. По време на заседанието се състоя дебат, в който се включиха и други министри. Във връзка със заседанието, което визирате, става въпрос за нотифицираната държавна помощ за тютюнопризводителите за 2011 г. Средствата са в размер на 143 млн. лв. Това са средства, които са за преструктуриране на сектора. Те няма да бъдат изплащани на килограм произведен тютюн, а на стопанство, на базата на референтните периоди от 2007 до 2009 г.
 

Има ли отказ от страна на финансовия министър С. Дянков за отпускане на договорените със зърнопроизводителите до 150 млн. евро. за национални доплащания за 2010 г.? Има ли отказ за отпускането на исканите национални доплащания на тютюнопроизводителите и на животновъдите по съответните схеми?


Както вече посочих нямаме такъв отказ. Точката се отложи за следващото заседание на правителството. Средствата ще бъдат отпуснати след като се направят реални реформи. Предприели сме стъпки в тази посока. Министерство на земеделието е едно от ведомствата, което ще изпълни и 20 % съкращение в администрацията. 1 600 човека ще бъдат съкратени от системата. Предприели сме всички стъпки за максимално свиване на разходите на администрацията, но не и на средствата за земеделските производители. Доказателство за това е и че няма да се редуцира бюджета на ДФ „Земеделие”, а той е органът, който изплаща субсидиите.

 

Вярно ли е твърдението, че сте получили категоричен отказ от вицепремиера Симеон Дянков, който отхвърлил доклада за фермерското подпомагане на тютюнопроизводители, зърнопроизводители и животновъди през тази година"?

-

Пак казвам, не може да се говори за категоричен отказ от страна на министър Дянков. Като финансов министър, той е длъжен да иска максимална обосновка за начина на разходване на исканите за всяко направление средства. В областта на тютюнопроизводството предстои да бъде направена реформа. Одобрена е и ще се прилага схема за национално доплащане за тютюн, която не е обвързана с производството и имаща за цел подпомагане доходите на тютюнопроизводителите. Схемата ще се прилага до 2013 г. и има за цел да трансформира сектора и преориентира хората в друг тип земеделие, за алтернативна заетост.
 

Очаква ли се на следващото заседание на МС на 23.06.2010 г.  да внесете в Министерски съвет проект на решение, с което да се определи размерът на национални доплащания на площ към директните плащания на площ в размер на 10 лв. на декар, както е посочено в меморандума, подписан с НАЗ на 8.06.2010 г.?

-

Да, ние имаме тази готовност и ще внесем отново доклада, но не мога да потвърдя дали той ще бъде одобрен на следващото заседание. Напомням, че меморандума е подписан от министрите на земеделието и на финансите с Асоциацията на зърнопроизводителите, според който за 2010 г. ще получат по 10 лв./дка от бюджета към европейското плащане или общо до 150 млн. евро (293 374 500 лв.)
 
----
 
Фермер.БГ потърси  за коментар и Финансовото министерство, което да представи и своята гледна точка, относно създалата се ситуация. От там заявиха категорично, че заявиха двамата министри, „спор” и/или „конфликт” по въпроса за схемите за национални доплащания за 2010 г. не съществува. Дебатите в рамките на редовните правителствени заседания като правило са свързани и с усилията по търсене и намиране на баланси във вземаните правителствени решения посочиха от Финансовото министерство.
 
От там допълниха още, че една от главните отговорности на министъра на финансите е да търси необходимия баланс при определяне на фискалните приоритети в условията на криза, при задължително отчитане на необходимостта от стриктно придържане на разходите съобразно равнището на бюджетните приходи за конкретен период и гарантиране на стабилна фискална позиция.
 
Важно е читателите на Fermer.bg да знаят, че обсъжданията ще продължат и в рамките на следващите редовни заседания на правителството, тъй като засягат плащания за следващата бюджетна година, а не за настоящата 2010 година, подчертаха още от Министерството на финансите.
 

Във връзка с публикацията във в-к Труд от вчера, от Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ) излязоха с позиция, в която обявяват категорично, че са против Асоциацията да бъде употребявана като име, резултати от работа и преговори за прокарването на каквито и да било политики и стратегии в публичното и политическото пространство. 

 

Членовете на НАЗ очакват да бъде внесен от Министъра на земеделието и храните в МС проект за решение, касаещо националните доплащания на площ, договорено с правителството. Ако и на 23.06.2010 г. на заседанието на МС няма внесено и одобрено такова решение, НАЗ ще свиква извънредно разширено свое заседание, за да се реши следващите действия на асоциацията с цел защита на интересите на зърнопроизводителите.
 

 

Извадка от стенограмата от заседанието на Министерски съвет от 16.06.2010 г.

 

Официалното становище на Министерство на финансите в отговор на Фермер.БГ за конфликт с МЗХ

-

Изявлението на НАЗ по повод материалът на в-к Труд за конфликта между Министър Найденов и Министър Дянков