Биопроизводителите трябваше да се срещнат с министър Мирослав Найденов в късния петъчен следобед, но това така и не се случи. Въпреки обещанието на Найденов да разговаря с биопроизводителите, той не се включи в срещата, на която присъстваха представители на Национална асоциация „Биопродукти”,  Асоциация "Редки местни породи" и Сдружение за биологично пчеларство от цялата страна. С тях се срещнаха Калина Илиева и зам.-министър Цветан Димитров, както и експерти от ДФЗ и Земеделското министерство.

„Идеята ми беше да говорим с министър Мирослав Найденов относно цялостната политика по отношение на биоземеделието и агроекологията, тъй като в момента такава липсва”, коментира пред Фермер.БГ председателят на Националната асоциация „Биопродукти” Веселина Ралчева. Въпреки обещанието си обаче, той така и не дойде.

По време на срещата е засегнат един от актуалните проблеми на биопроизводителите в момента – неизплатените средства по СЕПП, както и неразгледаните проекти по мярката за Агроекология от Програмата за развитие на селските райони. Това, което стана ясно е, че към петък разглеждането на проектите все още не е започнало заради липсващите данни от системата с ветиринарните сертификати. От ДФЗ заявили, че данните още ги няма, от МЗХ пък били категорични, че са ги изпратили, при което зам.-министър Димитров се ангажирал да провери какво се случва с данните и къде се е скъсала нишката между двете институции...

По време на срещата е станало ясно още, че изплащането на средствата по СЕПП може да започне от 1 март за тези биопроизводители, които няма да бъдат санкционирани по Агроекологичните проекти за миналата година. Самите средства по мярката за Агроекология пък може да достигнат до земеделците до края на месец март, защото до тогава се очаква, че ще бъдат разгледани проектите. Тези срокове обаче са по-скоро в кръга на пожелателното, отколкото в кръга на сигурното.

Към момента сигурното е едно – биопроизводството в България не е приоритет в управлението на селскостопанския сектор. Биопроизводителите обаче са категорични, че няма да се откажат от това, което са постигали с години и много труд, и ще продължат да отстояват правата си пред управляващите...

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!