Министърът на земеделието Мирослав Найденов и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева избраха интересен начин да представят „модерното земеделие” в България. По време на откриването на жътвената кампания край Бяла Слатина двамата участваха в родео с комбайни. Това се посочва в прессъобщение на земеделското министерство. Министърът подкара модерен комбайн, закупен по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. В отбора на министъра била и  изпълнителната директорка на ДФ „Земеделие” Калина Илиева.

Найденов и Илиева, разбира се, спечелилиха състезанието, като много зад тях остана друг „комбайн от старо поколение”, произведен през 1989 г. Спечелвайки надпреварата победителите коментираха, че „това е модерното земеделие”. След това министър Найденов и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов помогнаха на екипа със старата техника да дожъне започнатия парцел.

При откриването на жътвената кампания 2010 г. край гр. Бяла Слатина Найденов пожела реколтата да е добра и сложи 1 лев в житен клас по местна традиция. Същото направи и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева. Далеч по-щедър беше председателят на НАЗ Радослав Христов, който остави 50 лв. с пожелание за по-висока цена на зърното. Министър Найденов отказа да коментира цената на зърното, за да не влияе на пазара и подчерта, че тя зависи от търсенето и от външните пазари.

При откриването на жътвената кампания стана ясно още, че земеделската техника за жътвената кампания в цялата страна е в пълна готовност, според проверка на Контролно-техническата инспекция към МЗХ, като обновената техника е 3,2 %.