България е получила сигнал за заразеното с диоксини ирландско свинско месо чрез информационната система за бързо осведомяване, която действа на територията на Европейския съюз.

В съобщението от Брюксел са посочени две ирландски предприятия, които са произвеждали свинско месо, което би могло да бъде заразено с диоксин. Техните номера са IE 356 ЕС и IE 355 ЕС. Вчера в 12.00 ч. е получена нова информация за трето предприятие в Ирландия с номер IE 332 ЕС.

Със заповед на генералния директор на НВМС Йордан Войнов ще бъде налагана възбрана и ще се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено.

След това от тези продукти ще се взимат проби за анализи. Ако лабораторните резултати докажат наличие на диоксин, месото и продуктите, в които то е било вложено, ще се унищожават. Пробите ще бъдат изпращани за изследване в международни акредитирани лаборатории в страните от ЕС, а резултатите се очаква да бъдат готови от 3 до 5 дни.

В същото време Европейската комисия днес призова всички страни членки на Европейския съюз да блокират и контролират доставките на свинско месо и продукти от свинско месо, внесени от Ирландия, след като бе установена зараза с диоксин в кравеферми в тази страна, предадоха информационните агенции.

"Приканваме страните, в които има продукти от ирландски произход, да ги блокират и да ги контролират, за да установят дали те не съдържат полихлорбифенил (канцерогенно вещество) и диоксин, съобщи еврокомисарят за здравеопазването г-жа Андрула Василиу на пресконференция в Брюксел.

Комисарката обяви 12 държави от ЕС: Италия, Франция, Германия, Холандия, Дания, Полша, Белгия, Естония, Швеция, Великобритания, Португалия и Кипър - и девет други страни - Швейцария, САЩ, Канада, Япония, Русия, Сингапур, Китай, Хонконг и Южна Корея - са били информирани, че са внесли заразени продукти.

Тревогата бе обявена в петък, след като при рутинна проверка бе установено наличие на диоксин в свинско месо от Ирландия, припомня Франс прес. Причината вероятно е машинно масло, което по невнимание е било смесено с фуража на животните, съобщиха от службата по безопасността на храните, цитирани от "Асошиейтед прес".

Инспектори са открили машинно масло, смесено с фуража, в продуктите на малко предприятие в Югоизточна Ирландия. Компанията "Милстрийм пауър рисайклинг" e доставяла продукти, смесени с машинно масло, за 10 свинеферми в Ирландия и още 9 в Северна Ирландия, която е част от Великобритания.

Главният ветеринарен съветник в министерството на земеделието, риболова и прехраната Пади Роган посочи, че продуктите, които са били смесени с машинно масло, не са достигнали до болшинството свинеферми в Ирландия, които са приблизително 500.

Той посочи, че коленето на свине и обработката на свинско месо може да бъде възобновено днес и на продуктите ще се поставят специални етикети. Така потребителят ще може да е напълно сигурен, че това е безопасен ирландски продукт.

Според професора-бактериолог от университета в Абърдийн Хю Пенингтън, цитиран от Радио Дойче веле, Ирландия изнася годишно над 100 хил. тона свинско месо, но сега рискът за здравето на хората е незначителен:

"Трябва да сте консумирали големи количества от това месо, за да настъпят видими признаци. Мисля, че опасността за здравето на хората е твърде малка."