Максималният размер на допустимите разходи за един иновативен проект по мярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020) е в размер на  1 млн. евро. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на форума „Новите технологии в земеделието“. 
 
 
Той допълни, че до есента ще бъде приета наредбата за мярката, а през ноември ще започне приемът на проекти, като за програмния период до 2020 г. бюджетът по мярката е 20 млн. евро.  
 
Министър  Порожанов подчерта, че и по инвестиционните мерки 4.1 и 4.2 също приоритетна подкрепа получават проекти, при които иновацията е съществена част. По думите му предстоят промени в наредбата по мярка 4.2, с които определението за иновации няма да бъде толкова рестриктивно. 
 
 
Комуникационна платформа стартира до края на годината

Румен Порожанов каза още, че новите технологии в селското стопанство на терен са вече световна практика и не представляват новост и за нас.  
 
„Новото, което искаме да дадем като наш принос в сектора, е въвеждане на технологии в комуникацията на сектора с обществото и вътре в него. Днес повече от всякога е необходима обмяната на информация, както в отделните браншове, така и между тях за създаване на цялостна единна политика на бранша“, изтъкна министърът.