Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Милиони гладни свине спасиха зърнопроизводителите в Германия

Цената на фуражната пшеница в страната надхвърли стойността на хлебното зърно за мелниците

Милиони гладни свине спасиха зърнопроизводителите в Германия
Автор: Фермер.БГ
Германските търговци, специализирали се в търговията с пшеница, откриха, че техните най-добри клиенти са свинефермите.
 
 
Фуражното зърно обикновено е с по-лошо качество от онова, което е предназначено за мелниците. През пазарния сезон 2017/2018 обаче  търсенето на фуражната пшеница в Германия е толкова голямо, че продажбите се извършват на премиални цени, които са даже по-високи от тези за хлебната индустрия, съобщи bloomberg. 
 
Продажбите на зърно за фураж за 30 млн. свине в Германия помогнаха да се вдъхне нов живот в стагниращия пазар на жито в страната.
 
„Ако не беше фуражната промишленост, щяхме наистина да имаме голям проблем. Това е единственият стабилен сегмент на вътрешния пазар“, коментира Франк Декерт, старши търговец от Ceravis AG.
 
 
 
Продажбите на германска пшеница извън границите на ЕС през този сезон паднаха повече от наполовина. Причината за това е понижението на цените на световния пазар, което се дължи на рекордните добиви на големите страни-износителки през 2017 г. и на евтиното производство в Русия.
 
В същото време силните дъждове в Германия миналото лято намалиха дела на висококачественото зърно в общото производство. Предлагането на пазара беше ограничено и заради по-малкия внос от Полша и Чехия, които също пострадаха от лошите атмосферни условия.
 
Потенциалът на фуражната промишленост в Германия се оценява на около 7.1 млрд. евро или 8.7 млрд. долара. Страната е най-големият производител на свинско месо в Европа, като през 2017 г. в кланиците там са постъпили 58 млн. прасета.
 
Производителите на комбинирани фуражи променят своите рецепти в зависимост от цените на съставките. Пшеницата в момента струва по-малко от алтернативните соя и царевица. А по-достъпните ръж и ечемик не са така евтини, както по-рано.
 
 
 
„Всички те търсят най-евтиния източник на белтъчини. Производителите на фуражи имат програми, които изчисляват и оптимизират рецептите“, казва Катрин Клейнгарн, собственик на Kleingarn Agrarprodukte GmbH, която търгува със суровини за фуражната промишленост.
 
Фуражната пшеница с доставка през февруари и март тази година е с цена 168 евро/тон за вътрешния пазар в Германия. За сравнение, цената на житото за брашно е 164 евро/тон с доставка в Хамбург, показват данни на Getreide AG.
 
 
Някои зърнопроизводители предпочитат да продават хлебната пшеница на фуражни предприятия, за да избегнат риска стоката им да бъде върната от мелниците заради неудовлетворително качество.
 
„Това ни помага да оцелеем на пазар, където нищо повече не се случва. Фуражната промишленост тук, в германия, а също така в западния и в северния регион на Европа през сезона 2017/2018 спаси много производители на зърно“, обясни Йенс Кас, управляващ директор на C. Mackprang jr. GmbH.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Експерти очакват нов пик на китайско свинско на световните пазари
 
Case IH Maxxum 145 Multicontroller - най-ефективeн 4-цилиндров трактор
21.02.2018 | 4953 прочитания
Case IH Maxxum 145 Multicontroller - най-ефективeн 4-цилиндров трактор
Case IH Maxxum 145 Multicontroller с трансмисия ActiveDrive 8 постига рекордно нисък разход на гориво за четирицилиндров трактор в най-новия тест Powermix на DLG

Трябва ли наредбата за изкуствено създадените условия да се приеме в сегашния й вид?

news